Много сериозни критики по отношение на действията на правителството по

...
Много сериозни критики по отношение на действията на правителството по
Коментари Харесай

ДСБ, Да, България, Зелените, ДЕОС и БЗНС искат пълна публичност за доклада за Белене

Много съществени рецензии във връзка с дейностите на държавното управление по плана " Белене " насочиха ДСБ, ДЕОС, " Зелените ", " Да, България " и Български земеделски народен съюз. Критиките са обобщени в особено писмо, адресирано до енергийният министър Теменужка Петкова.
Основната линия на неодобрение е заради обстоятелството, че отчетът на Българска академия на науките по отношение на АЕЦ " Белене ", който е част от предоставената на Академията задача да очертае вероятностите пред българската енергетика, е засекретен. Припомняме, че от отчет в размер 1000 страници обществено е пуснато обобщение от 9 страници.
" Вие правихте проверка на разноските по АЕЦ " Белене " като шеф на АДФИ и открихте основни нарушавания, в това число, че е поръчвано съоръжение без повсеместен контракт. Тогава настоявахте за бистрота. Въпросният отчет на Българска академия на науките е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава прикрит за обществото ", гласи главната рецензия по адрес на Петкова. Затова и петте партии желаят всички направени от Българска академия на науките материали и всички междинни отчети към БЕХ да бъдат обществено оповестени. Припомняме, че възложител на задачата е БЕХ и че са подписани контракти за конфиденциалност на информацията.
Друга сериозна рецензия е фактът, че няма разбор на отчета на Българска академия на науките. Многократно беше очебийно, че този отчет показва модели и разновидности за бъдещето на " Белене ", само че занапред ще бъде решавано дали централата ще се строи или не.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР