Много повече хора в болниците ще вземат бонуси за работа

...
Много повече хора в болниците ще вземат бонуси за работа
Коментари Харесай

Ананиев обещава повече бонуси за медици, но за април

Много повече хора в лечебните заведения ще вземат бонуси за работа на първа линия за април, през март заболелите бяха доста малко и по тази причина доста дребен брой личен състав получи по 1000 лева С това заричане здравният министър Кирил Ананиев опита да тушира напрежението в здравните структури за прословутата добавка. Както " Сега " писа, в системата зрее протест против разпределението на парите, като на доста места медиците настояват, че екипи, работещи със инфектирани, остават без в допълнение заплащане.

" Всеки може да желае оставката на министъра. Има един основополагащ принцип, на база на който се прави разпределението на парите ", изясни Ананиев пред Би Ти Ви тази заран. " Всеки служащ, който прави дейности по обслужването на хора, които са носители или има подозрение, че са носители, има право да получи този спомагателен
бонус. Това се удостоверява с нужната документи и графици за дежурство. Никъде не са намалявани описите, не сме ги коригирали, те са такива каквито са ни ги дали шефовете на лечебните заведения ", оправда се министърът. По мотив недоволството на медиците в Павликени, той разказа обстановката там - 77 души получават бонуси за март в цялата Великотърновска област, където през този месец е имало двама носители на ковид. В Горна Оряховица са получили 26 души по 1000 лева, което е 50% от личния състав. В Павликени бонус са получили 11 души от 19 души личен състав.

Министърът съобщи и че сега няма недостиг на защитни средства за екипите. " Слагам си ръката на сърцето и си признавам, че в самото начало не всички лечебни заведения и личен състав бяха снабдени със защитни средства. В момента нямаме недостиг, дори назад - имаме запаси, които могат да влязат в деяние незабавно щом се изчерпят наличните ", сподели Ананиев в студиото. В същото време медицински сестри настояват, че сами са принудени да просят ръкавици и маски макар заливащите ни известия за дарения към лечебните заведения. И през вчерашния ден имаше фрагменти от Видин, на които се виждат медицински сестри със самоделни маски. " По стандарт ти би трябвало да употребиш няколко костюма за едно 12-часово дежурство, само че се принуждаваме по 12 часа да не пием вода, с цел да не вървим до тоалетна и по този начин да спестим за идващото дежурство. В провинцията е още по-зле ", разказа обстановката Мая Илиева, лидер на митингите на медицинските сестри и част от екипа на столичната белодробна болница " Св. София ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР