Много потребители намират пакета от приложения за Android по-привлекателен от

...
Много потребители намират пакета от приложения за Android по-привлекателен от
Коментари Харесай

4 причини Android да бъде по-добър избор от iOS


Много консуматори намират пакета от приложения за Android по-привлекателен от този на Apple (снимка: CC0 Public Domain)

Годината е 2007. Стив Джобс, облечен в присъщата си черна водолазка, разкрива iPhone пред очарована аудитория. Това е революционно устройство, елегантна плоча от стъкло и метал, която предефинира мобилния телефон. Но от другата страна назряваше друга гражданска война. През същата година малко прочут стартъп, наименуван Android Inc., беше добит от Гугъл, поставяйки началото на съревнование, което ще дефинира ерата на смарт телефоните.

Корените на Android датират от началото на 2000-те, замислена като платформа за нов тип мобилно преживяване – отворено, гъвкаво и налично, отбелязва LifeHacker в разбор на двете конкурентни системи. За разлика от iOS, предопределена само за устройства на Apple, Android е замислена като операционна система за масите. Гугъл имаше за цел да сътвори платформа, която производителите могат да приспособят към своите характерни устройства, насърчавайки разнообразието и нововъведенията в екосистемата на Android.

Първоначалното стартиране на iPhone не срещна неотложно всеобщо самопризнание. Неговата затворена система, стеснен магазин за приложения и липса на съществени функционалности като прекопирване и слагане бяха мотиви за рецензия. Междувременно телефоните с Android започнаха да навлизат на пазара, предлагайки по-широка гама от хардуерни варианти и по-персонализирано преживяване. Тези ранни устройства с Android, въпреки и не толкоз изпипани като iPhone, постоянно бяха по-евтини, правейки смарт телефоните налични за по-широка публика.

Следващите няколко години видяхме бърза ескалация на войната за мобилни платформи. Apple усъвършенства iOS, като в профил първичните дефекти и вкара функционалности като App Store, който се трансформира в златна мина за разработчиците на приложения и крайъгълен камък на триумфа на iPhone. Android, въпреки това, се концентрира върху отвореността и персонализирането. Потребителите можеха да персонализират своите начални екрани, да изтеглят приложения отвън Play Store и да се възползват от функционалности като разширяващо се вместилище, което липсваше на iPhone.

Android има характерни мощни страни, които ѝ дават преимущество по отношение на iOS. Ето четири от тях:

Свобода на персонализиране

Всяко съпоставяне сред Android и iOS акцентира тази разлика. Android към момента предлага повече еластичност с началния екран, изводи екран и иконите на приложенията. Можете даже изцяло да измененията интерфейса благодарение на принадлежности като Nova Launcher. Въпреки че iOS напредна в тази област, вариантите за персонализиране на iPhone не са толкоз обширни или лесни за потребление.

Какво ще кажете за това: началните екрани на Android могат да се въртят и да останат функционални даже в пейзажен режим. Добре е да имате акуратен надзор върху това по какъв начин наподобява телефонът ви, без значение дали ползвате единствено едно приложение на началния екран или разширявате джаджите във всяка посока. Говори се, че ще забележим повече персонализиране на началния екран, когато излезе iOS 18, което е самопризнание от Apple, че изостава от Гугъл в този аспект.

Много консуматори намират настоящия начален екран на iOS и настройката на библиотеката с приложения за много тромави. Те се чудят за какво не могат просто да видят елементарен лист с всички приложения, които са конфигурирали. За да намерите приложение, което не е закрепено към началния екран, би трябвало да прекарате пръст до последния от тези екрани и по-късно да разберете в коя категория Apple е решила да сложи приложението.

Лесен достъп до приложения за A ndroid

Много консуматори намират пакета от приложения на Гугъл за по-привлекателен от този на Apple, с няколко изключения. Когато сравнявате Gmail против Apple Mail, Гугъл Docs против Pages, Гугъл Maps против Apple Maps и Гугъл Photos против Apple Photos, Гугъл нормално е пожеланият избор. Някои консуматори обаче към момента правят оценка преимуществото на Apple Music.

Като цяло приложенията на Гугъл са известни с това, че са бързи, надеждни и, което е значимо, налични в разнообразни платформи. Например, в случай че някой наеме филм от Гугъл, може да чака, че ще той ще се възпроизвежда безпрепятствено на съвсем всяко устройство. Но да накарате Apple TV да работи на Android може да е много предизвикателно и объркващо.

Потребителите на iPhone правят оценка преимуществото на Apple Music
(снимка: CC0 Public Domain)

Сравнението клони повече към приложенията и услугите, предоставяни от Гугъл и Apple, вместо към функционалностите на Android и iOS. Въпреки това, за хора, които употребяват както устройства на Apple, по този начин и други устройства, изборът на услугите на Гугъл може доста да опрости живота им. Приложенията на Гугъл нормално работят по-ефективно и получават актуализации по-бързо на устройства с Android.

Повече надзор върху устройствата

Когато става въпрос за приложения, Android разрешава на разработчиците да интегрират своите приложения по-дълбоко в операционната система, спрямо iOS. Това е въпрос, който Apple постоянно повдига, с цел да твърди, че Android е по-малко сигурна платформа. Приложения като Tasker, които разрешават на потребителите да основават разнообразни автоматизации и процедури, показват, че Android е пожеланият избор за тези, които обичат да бърникат и да изследват опциите на системата. Много запалянковци намират отвореността на Android за привлекателна.

В Android можете да откриете цели категории приложения, които липсват в iOS – като да вземем за пример приложения за инспекция на здравето и потреблението на батерията, пускане на диагностика на Wi-Fi мрежа и ръководство на файлове на телефона отвън личните варианти на Apple. Въпреки че не всички консуматори може да желаят тези спомагателни функционалности, доста други правят оценка съществуването на спомагателните благоприятни условия.

Освен обособените приложения, Android предлага повече еластичност в метода, по който ги употребявате. Можете да инсталирате няколко копия на едно и също приложение, да стартирате две приложения едно до друго на екрана и да измененията повече приложения по дифолт. Например, можете даже да инсталирате друго приложение, с цел да управлявате вашите текстови известия – функционалност, която е малко евентуално да пристигна скоро в iOS, в случай че въобще в миналото се появи.

A ndroid се усеща по-интуитивно от iOS

Това изказване може да се оспори от потребителите на iPhone, само че някои от главните способи за навигация в софтуера на Android устройствата действат по-ефективно, спрямо телефоните на Apple. Очевиден образец е универсалният жест „ обратно ”: с едно плъзгане е по-лесно да отидете на предходния екран. Въпреки че това работи в някои приложения за iOS, не е поредно заложено в цялата система. Потребителите на iPhone постоянно протягат ръка към дребния бутон за връщане обратно или превключвателя на приложения, или просто се усещат озадачени, до момента в който се взират в екрана.

Следващ миг са известията. Въпреки че това частично е въпрос на персонални желания, системата Android като че ли е по-интуитивна, защото непрочетените вести остават забележими в лентата на положението и на изводи екран, вместо да изчезват в центъра за вести, както е в iOS. Освен това разширението и отхвърлянето на вести се усеща по-бързо на Android, макар че няма забележителна разлика сред платформите в това отношение.

Android разрешава на потребителите да приспособят телефона съгласно потребностите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Разбира се, в случай че през цялото време употребявате iPhone и в никакъв случай не сте опитвали Android, превключването може да е дезориентиращо и да ви накара да копнеете за познатите способи в iOS. Въпреки това, опитът и с двете платформи демонстрира, че Android е по-интуитивна в няколко връзки. Например, в Android можете елементарно да видите, че сте задали тревога непосредствено на изводи екран, до момента в който в iOS би трябвало да добавите джаджа за тази функционалност.

Заключение

Битката сред Android и iOS е определяща в ерата на смарт телефоните. Въпреки че и двете оферират изключителни мобилни преживявания, Android се откроява със своя акцент върху потребителската независимост и персонализиране. От необятна персонализация на началния екран до по-дълбока интеграция на приложения и по-широка гама от функционалности, Android дава опция на потребителите да приспособят телефона си съгласно точните си потребности.

Независимо дали давате приоритет на достъпността, отворените екосистеми на приложенията или детайлния надзор върху вашето устройство, Android предлага завладяваща опция на преживяването с iOS.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР