Много политици не са рискували живота си, но с охота

...
Много политици не са рискували живота си, но с охота
Коментари Харесай

Радев след полет с Eurofighter: Мисията на военните е да не допускаме да се разраства войната

Много политици не са рискували живота си, само че с ненаситност излагат на риск този на другите, разяснява президентът Румен Радев, откакто хвърча с изтребител " Eurofighter " в Испания.

Откакто е в Испания той заобикаля директната борба с държавното управление, което на потегляне гневно нападна поради прекъсването на съветския газ и достигането на българско оръжие до Украйна.

Посланията му обаче са очевидно ориентирани към ръководещите, които се движат към решение за предоставяне на военна помощ на Украйна.

" В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни през днешния ден е да не позволяваме тя да се разраства. Точно тук би трябвало да го създадем с професионализъм в името на сигурността. С ясното осъзнаване и доста трезва преценка за опустошителния капацитет на войната, който политици и демагози подценяват в името на партиен или алчен интерес “, сподели президентът.



" Признателен съм на испанските сътрудници за неповторимата опция да хвърча на един от най-съвременните изтребители в света. Благодаря на испанските летци и техници, които дружно със своите български събратя, се грижеха за сигурността на небето над България ", сподели още Радев.

Той взе участие в демонстрационен полет с изтребител Eurofighter EF-20 Тyphoon II на испанските Военновъздушни сили от военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид.

Eurofighter EF-20 Тyphoon II е многоцелеви изтребител, взаимна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските Военновъздушни сили разполагат с над 60 такива самолета.

По-рано тази година четири испански изтребителя " Eurofighter " участваха в защитата на българското въздушно пространство. България разчита на помощта на съдружниците в НАТО да пази небето си поради затруднената поддръжка на руските изтребители МиГ 29.

Страната ни закупи и заплати 8 изтребителя F-16, само че поради пандемията доставката им се отсрочи за 2025 година.

Радев по-рано предложи страната ни да вземе на лизинг изтребители, до момента в който дойдат американските машини, само че не е ясно дали тематиката е била разисквана в Испания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР