Много отдавна темата икономика и икономическо развитие на България не

...
Много отдавна темата икономика и икономическо развитие на България не
Коментари Харесай

Георги Найденов: Светът се трансформира, ние изоставаме

Много от дълго време тематиката стопанска система и икономическо развиване на България не е приоритет на ръководството на страната. Това съобщи в изявление за БНР Георги Найденов, магистър по интернационалните стопански връзки.

„ Виждаме кавги, жълтини, подслушвания, като че ли целият свят се върти към това нещо. Ние не виждаме какво се задава. Трансформацията, която сега се случва в света, ние към този момент започваме да изоставаме от нея . Тя ще бъде доста огромна и в случай че не стартираме стремително да се приспособяваме към нея, ще съжаляваме “, уточни той.

Найденов моли да не използваме думите асимилиране и приемане на пари от Брюксел, а да приказваме за промяна.

„ Онова, което трябваше да се случи 2030 година, то стартира да се случва 2020-2021-ва, с помощта на пандемията. Всички процеси по рационализация и цифровизация на стопанската система и всичко, което е обвързвано с нововъведения, се форсира x 3 . “

Бизнесът е огледало на страната . Тя би трябвало да натъртва извънредно доста на дребния и междинния бизнес, акцентира Георги Найденов в предаването „ Преди всички “.

По думите му страната не обръща внимание на дребния и междинния бизнес, фокусирала се е върху огромни компании, множеството огромни компании у нас събират човешкия капитал поради по-добрите условия, само че нямат съвсем никакъв принос за държавния бюджет.

„ Ние от тези огромни компании нямаме чак толкоз доста потребност . “

Трябва да акцентираме на локалната стопанска система и на локалния капитал, в сравнение с да търсим производства вид огромен западен авто цех, които не са свързани с бъдещето, счита икономистът.

За да просперира страната, тя би трябвало най-малко в един-два до три бранша да е европейска, международна големина , акцентира Георги Найденов. Така по думите му ще имаме догонваща функционалност.

Докато не поведем този диалог и не се разберем по целите в стопанската система, обвързани с просвета и нововъведения, ще продължаваме да си приказваме за чекмеджета и олигарси и да бъдем в Механизма за наблюдаване, посочи той.

Георги Найденов е на мнение, че тези, които желаят властта, би трябвало преди изборите да излязат „ с екипа, който желае властта “ , с проектокабинет, с цел да се даде предвидимост и на популацията, и на бизнеса.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР