Много от рисковите фактори за COVID-19 са свързани с проблеми

...
Много от рисковите фактори за COVID-19 са свързани с проблеми
Коментари Харесай

Как добрият холестерол ни предпазва от тежки форми на COVID-19

Много от рисковите фактори за COVID-19 са свързани с проблеми с холестерола, заради което това се проучва деликатно и има все по-голямо значение за развиването на пандемията.

Учени от Университетската болница Ла Пас, в Мадрид, са анализирали въздействието, което равнищата на холестерола могат да имат върху еволюцията на инфекцията при пациента.

Не всички типове холестерол са идентични. Необходимо е да се прави разлика сред " добър " холестерол - HDL, и " неприятен " холестерол - LDL. При пациенти с по-високи равнища на добър холестерол на възраст над 75 години и, затова с по-висок риск при СОVID-19, се следят 25% по-малко смъртни случаи.

Как работи HDL - положителният хорестерол?

Ако прегледаме някои от главните фактори, които могат да влошат развиването на COVID-19, във всички случаи нормално участват и ниските равнища на HDL холестерола. В предходни изследвания е открито, че ниските равнища на добър холестерол са свързани с нараснал риск от сърдечни проблеми, вирусни и бактериални инфекции. Причините, които свързват равнищата на HDL и риска от зараза, не са ясни, само че това е реалност, изяснява доктор Хосе Мостаза, интернист от Ла Пас и създател на изследването.

Една догадка е, че този холестерол носи протеини, свързани с имунната система и може да помогне на вируса да се популяризира по-малко. Това е детайл, който усилва възможностите болестта да се усложни.

Проучване на смъртността

В случай на COVID-19 от време на време затрудненията водят до летален излаз. Този риск нормално е обвързван с несъразмерното инфектиране на тъканите и развиването на цитокинова стихия. Добрият холестерол може да ограничи този гибелен риск, тъй като понижава цитокиновата стихия. Следователно, той оказва помощ да се избегне коморбидността и възпалителните увреждания, за които има доста сериозен риск при COVID-19.Това изследване демонстрира, че подобаващите равнища на HDL дават по-добри резултати, даже в случаите, когато инфекцията се утежнява.

Какво равнище на холестерола е уместно?

Проучени са проучванията на съвсем 37 000 души на възраст над 75 години, които са боледували от COVID-19 за интервала сред март и декември 2020 година

От тях съвсем 10 000 са смъртните случаи - повече от 26%. Холестеролът, който остава в клетъчната мембрана, може да улесни навлизането на COVID-19 в клетките. При изследването са направени корекции поради фактори като лекуване, възраст, пол и други болести.

Резултатът е удостоверил значимостта на оптималните равнища на положителния холестерол. При мъжете равнищата, които се смятат за ниски за HDL холестерол са под 40 mg/dl. При дамите тези равнища се трансформират ненапълно спрямо мъжете: те са ниски, когато има по-малко от 50 mg/dl. Този холестерол оказва помощ за преместването на неприятния холестерол в черния дроб и последващото му елиминиране.

Как холестеролът оказва помощ на COVID-19?

Холестеролът може да помогне за настъпване на инфекции. Следователно той може да помогне и на разпространяването на ковид.

Едно от обясненията е, че холестеролът нормално се намира в клетъчните мембрани. Вирусът може да го употребява, с цел да влезе в клетката. Всъщност едно от сполучливите средства за лекуване на COVID-19 са статините, които са главно лекарство за намаление на холестерола. Статините са медикаменти, които задействат ген в нашето тяло, който оказва помощ за елиминирането на холестерола, циркулиращ в кръвоносните съдове. Статините отстраняват огромна част от холестерола, който е останал в клетъчната мембрана. Следователно те затрудняват проникването на ковид.

Как да увеличим HDL?

Очевидното умозаключение от изследването на Болницата в Ла Пас е, че всеки, и изключително тези, които са най-застрашени от тежки форми на COVID-19, би трябвало да бъдат насърчавани да подобрят равнищата си на положителния холестерол. Начинът за това е добре прочут: отвод от тютюнопушене, уравновесена и разнообразна диета и умерени физически извършения. В изследването се следи, че отбраната на HDL холестерола се следи при всички групи пациенти, макар че е по-слаба в случаите на затлъстяване, прибавят създателите.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР