Много от пациентите, преболедували COVID-19, развиват постковид симптоми. Освен тези,

...
Много от пациентите, преболедували COVID-19, развиват постковид симптоми. Освен тези,
Коментари Харесай

Паник атаки, страх от заспиване, нарушена сексуална изява: Неподозираните постковид симптоми, разкрити от психолог 

Много от пациентите, преболедували COVID-19, развиват постковид признаци. Освен тези, за които се приказва интензивно, съществуват и психични последствия за част от хората. Някои пациенти развиват боязън от лекари, под паника офанзиви и даже нарушена полова изява. Психологът Младен Владимиров споделя в детайли за тези признаци, методите за предотвратяване от ковид, успеваемостта на маските и потребността от четвърта ваксина. 

„ При лекуването на COVID-19 се приказва за соматичните и физиологични реакции, последствия и резултати. Тук обаче има и психическа страна. Вследствие на затрудненото дишане и чувството за задушаване някои пациенти отключват така наречен под паника офанзиви и споделят, че се опасяват, че ще умрат или припаднат на обществено място, като това им се случва много време, откакто са били изцяло излекувани от заболяването ", споделя Владимиров. По думите му някои пациенти се опасяват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. " Вероятно тъй като подсъзнателно одобряват заспиването като алегорична гибел. Това се следи при пациенти, които са били приети в болница ". Психологът показва и различен непряк резултат, който се следи при някои пациенти, само че не се споделя - еректилната дисфункция и/или влошената полова изява след прекаран COVID-19. Такива последствия са споделяли пациенти в млада възраст. " Една също отрицателна последица е нарасналият боязън от наново разболяване, който може да се трансформира в основа на организационни спорове на работното място, да вземем за пример когато сътрудник кашля постоянно и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете ", споделя Владимиров. " Също по този начин отрицателна последица е така наречен „ ятрофобия “ (страх от лекари и медицински заведения) вследствие на прекаран COVID-19, заради която пациенти срещат боязън да посетят доктор или ортодонт за рутинни медицински прегледи или операции ", показва психологът. 

По думите му имунизациите не са панацея и пациентите, които имат сложена ваксина, също могат да се разболеят, само че имунизациите оказват помощ по-леко да протече заболяването и да се лимитират отрицателните странични резултати. „ Съществуват две групи лица, които евентуално не биха си поставили ваксина. Първата е тъй като нямат доверие, имат вяра на подправени вести и/или чакат повече научни доказателства за успеваемостта им и страничните резултати. Другите са хората, които към този момент имат сложена една или няколко дози и мислят, че към този момент имат основан нужен имунитет. За страдание, имунизациите против SARS-CoV-2 не са типични ваксини като тези, които познаваме от досегашния си ваканционен календар и при които с слагането на ваксина, тя остава за цялостен живот. Необходимо е да се слагат ваксини преди началото на новата вълна, по този начин както се слагат противогрипните ваксини при започване на есента. Трябва да се означи също, че последните разновидности – Омикрон и Делта – демонстрираха разновидности и по-бързо разпространяване, което постанова и слагането на поредна доза в отговор на тази разновидност “, споделя Младен Владимиров. Именно по тази причина е извънредно значимо да се обясни кои са мощно уязвимите групи и за кого е целесъобразна четвъртата доза. От две години насам отговорът съгласно специалистите е явен – това са хората, при които е налице затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, всички заболявания, свързани с белите дробове и дихателните пътища, със сърцето, нервната система, слаб имунитет и така нататък Психологът е безапелационен – след имунизацията е допустимо да се виждат странични резултати, само че всички те отшумяват в границите на 2 дни и имунизацията не съставлява заплаха за живота. 

Психологът разкрива още: „ Маските са една от най-ефективните ограничения, която се потвърди във времето. Важно е обаче какъв е изборът на маска и какъв брой постоянно се сменя тя. Препоръчително е да се употребяват маски от висок клас, от типа KN95, а обичайните сини маски, познати от хирургиите, е добре да бъдат употребени за по-кратко време. За столичани е целесъобразно да носят маска и през зимния интервал, когато въздухът е по-замърсен от газове и фини прахови частици ”, добавя още психологът. 

Младен Владимиров е сертифициран спешен психолог, с близо 15 години консултативна процедура. През последните две години работи с клиенти с постковид признаци – бърнаут (професионално прегряване), под паника офанзиви (мощни пристъпи на тревожност), ятрофобия (силен боязън от болници), агорафобия (страх от овакантяване на дома и прекосяването през публични места) и други Участвал е като водещ в полемики и конгреси, свързани с повишение на информираността за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19. Интервюто му е част от самодейността „ Ти решаваш “ на БЧК. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР