Много обичаме да се разхождаме из София, особено в топлите

...
Много обичаме да се разхождаме из София, особено в топлите
Коментари Харесай

Новото място в София, което концентрира изкуството в една точка


Много обичаме да се разхождаме из София, изключително в топлите есенни дни, когато слънцето е меко, а екстериорът е толкоз пъстър, че просто изпълва сетивата с въодушевление. Разходката ни този път стига до Женския пазар, където се погледът неизбежно се стопира пред една напълно нова постройка, впечатляваща с визията си.

Допълваща цялостния образ на квартала, фасадата е основана от ръждясала стомана, с цел да отдаде респект на историята на този софийски регион, до момента в който отварящите се прозорци припомнят за павилионите на Женския пазар. Но всичко това е единствено извън.



Вътре ни чака съвременен, изцяло контрастиращ на външната обвивка интериор, със светли и просторни пространства, носещи минималистичния дух на новото време. Това е DOT Sofia (ул. „ Братя Миладинови “ 46) и съставлява най-новата културна точка в столицата, обединявайки хотел, ресторант и арт изложба на едно място.

За феновете на изкуството е изключително вълнуващо и към този момент имахме опцията да надзърнем вътре и да се очароваме от опциите, които това пространство предлага. Тук модерността среща улицата с лъскави и добре осветени пространства и неизмазани тухли тук-там, които се трансформират в идеална сцена за излагане на изкуство. 

„ Искаме да интегрираме архитектурата и прекарването за модерно изкуство. Идеята ни е да покажем нашата интерпретация за най-хубавото от българското. Всичко тук е българско, доколкото може – български архитекти, българско дърво. По време на основаването на мястото, открихме невероятни компании в България, които вършат доста положителни неща “, споделя пред БТА Панчо Георгиев, притежател на Dot Sofia. Той е роден в София, само че фамилията му напуща България, когато е на девет месеца. Отраснал е в Швейцария. По специалност е хирург и молекулярен биолог, само че от 20 години работи като съветник. Живее в Близкия изток от 12 години.

Галерията към този момент имаше своето първо показване с изложбата “Дом ” на Стефан Николаев, курирана от Веселина Сариева (повече за идните събития в галерията можете да научите тук от самата Веселина Сариева). Откриването беше на 29 септември, а към този момент има запланувани нови събития. Разчупения модел на архитектурата разрешава на мястото да се трансформира в сцена и не други изкуства, тъй че нямаме самообладание да забележим какво ново ще бъде показано в DOT Sofia. 



Изключително новаторско, основано с схващане на съвременността и потребностите на новите генерации актьори и публики, не се съмняваме, че мястото ще бъде съсредоточие на културния живот в столицата напълно скоро, а и за дълго време.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР