Много млади хора, много студенти, много успели творци на културата,

...
Много млади хора, много студенти, много успели творци на културата,
Коментари Харесай

Българската църква зад граница - огнище на вярата за нашите сънародници

 свещеник Антоний в студиото на „ Хоризонт “
„ Много младежи, доста студенти, доста съумели създатели на културата, прелестни лекари са част от нашата епархия. Мисията ни е да бъдем нравствен мост към нашата татковина и да сме огнище на вярата, с цел да запазим традициите “ .   Това показа пред БНР митрополитът на Българската източноправославна епархия свещеник Антоний. 

С шест архиерейски наместничества в Будапеща, Берлин, Стокхолм, Лондон, Барселона и Рим епархията в Западна и в Средна Европа е най-голямата в диоцеза на Българската православна черква. 

Българското сърце има носталгия към корените . Църквата е мястото, където българите могат да се срещнат със своите сънародници в една духовна, пречистена среда... Когато родителите водят децата си на черква, това е най-голямото учебно заведение. Потапяйки се в тази плодородна среда, това е най-голямата школа “, добави свещеник Антоний в предаването „ Събота 150 “. И разясни, че епархията има положителни връзки с останалите църкви и вероизповедания, „ тъй като живеем на една земя и сме длъжни да я пазим, дългът ни е да бъдем домоуправител на творението, на което Бог ни е сложил да бъдем венец “. 

Няма достоверни данни за българите зад граница. Предполага се, че са над 1,5 млн. Този Великден обаче още веднъж ще е друг за тях, надалеч от роднините



Празнична Пасхална литургия в нощта на Възкресението, отслужена на български език от български духовник, е част от великденските празненства в Кипър тази година. В първия ден на Страстната седмица страната влезе в нов двуседмичен народен локдаун поради ковид, само че макар сериозните ограничавания, утвърдилите се в българската общественост на острова обичаи се подoържат, даже и във виртуално показване от българските учебни заведения. 

Коронавирусните ограничавания трансформират и празнуването на Великден от сънародниците ни на острова.

Българската общественост в Кипър по неофициална информация наброява 30 - 35 000 души. Няколко организации сплотяват сънародниците ни, най-голямата от които е Съюзът на българите в Кипър. Българските деца се образоват в 10 български съботно-неделни учебни заведения.

Вече стана и традиция честването на огромните християнски празници с църковни служби на български език, изнасяни от български духовник - отец Станислав Симеонов, ефимерий на българската енория в Амохосто-Константийската епархия. Тези богослужения, които се организират в черква в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова, събират доста наши сънародници от всички елементи на острова. Според отец Станислав наложените строги карантинни ограничения няма да спрат хората да дойдат в църквата в празничната нощ, въпреки че поради рестриктивните мерки за придвижване и вечерния час искащи българи от другите градове няма да могат да се причислят и да произнесат на български „ Христос Возкресе ”.

Промяна в празничните обичаи има и в най-голямото българско учебно заведение на острова - учебно заведение „ Никола Вапцаров ” в Никозия, което е към Съюза на българите в Кипър. През последните години доста известни станаха неговите „ сладки ” съботи и недели преди Великден, за които майки и баби майсторяха солени и сладки лакомства, а изложба-базар оферираше сувенири и произведения, направени от децата във великденската работилница. Танцовата и вокалната група на учебното заведение ни радваха с пресъздаването на българските пролетни традиции в празнични концерти. 


Вече 12 години единственото българско учебно заведение в Барселона прави всичко допустимо, с цел да приобщи децата на емигрантите към традициите и обичаите ни и да резервира жив езикът на родителите им. Обучава ги освен по история и литература, а ги учи и на родолюбие. 

Българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ е основано с помощта на Асоциация „ Св. Георги “ за другарство и съдействие сред България и Каталуния . Лично Христо Стоичков и още няколко запалянковци са застанали зад концепцията и след доста старания децата на сънародниците ни към този момент се образоват по български език и литература, история и цивилизации, география и стопанска система, български национални танци и музика. Обучението е по утвърдени стратегии, приспособени за български деца, живеещи в чужбина.

Директорката на учебното заведение Стоянка Колева прави всичко допустимо, с цел да сплотява българската общественост освен с наличието на децата в учебно заведение, а и в извънкласни действия както за дребните, по този начин и за техните родители. Организира работилници, в които вършат мартеници, новогодишни картички и даже онлайн боядисване на яйца. Целта е всички дружно да пренесат България зад граница. И съумяват. Когато учебното заведение отваря порти на 27 септември 2009 година стартира с 22 деца, а в този момент те към този момент са 99, от 4-годишни до 12-и клас.

Преподавателите се стремят да поддържат висок интерес измежду учениците, по тази причина провеждат разнообразни участия в състезания и фестивали . Към учебното заведение е основана и Фолклорна групировка „ Гергьовден “ за възрастни, която разпространява българския фолклор и национално творчество. В Барселона това е единственото българско неделно учебно заведение, само че в Каталуния са три, а в цяла Испания над 50. Те не са напълно финансирани от Министерството на образованието. Средствата се отпускат съгласно броя на учениците. Засега се поемат разноските за учебниците, за заплати на учителите и наема на постройката. Останалото се добавя от алегорични такси от родителите. Мечтаят си обаче за лична постройка, в която да има огромна библиотека с български книги. Докато това се случи, са признателни и на това, с което разполагат. 



По неофициални данни българите в Чикаго са сред 150 и 200 хиляди

„ За мен това е ярък празник. За фамилията да сме дружно. Сега имам и внучка. Искаме да я научим и нея на традициите. Да носи българското в себе си, да знае какво се случва навръх тези празници “. Докато Янка Велева ще бъде с децата си, Снежана Галчева и Зоя Минкова се приготвят да бъдат и с околните, само че и с приятелите си след дългата пауза на карантината. 

В щата Индиана живее Ралица Коларова, която споделя по какъв начин един Великден възкресява една от най-старите БПЦ в Америка. 

/ Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР