Много малка част от хората могат да се похвалят с

...
Много малка част от хората могат да се похвалят с
Коментари Харесай

10 лесни начина да подобрим паметта си

Много дребна част от хората могат да се похвалят с отлична памет. Дори те не са застраховани от утежняването ѝ в даден миг. Естественото опрощение на всеки възрастен човек е, че е обикновено паметта и концентрацията да се влошат с времето и умствените ни качества да не са като на млади години.

За благополучие има доста способи, които да ни оказват помощ да се погрижим за мозъка си и да създадат живота ни доста по-лек. Тези дребни трикове могат да ни бъдат потребни при оправянето с ежедневни задания, научаването на материала за изпит или значими презентации.

Днес ви представяме 10 метода, които могат да ни оказват помощ да раздвижим мозъка си и да подобрим паметта си.

1. Асоциации

Човешкият мозък непрекъснато търси взаимовръзки и шаблони. Хубаво е, когато се опитваме да научим нещо ново, да си помислим защо ни припомня това. По този метод оказваме помощ на процеса на запомняне и свързваме новостите със остаряла информация посредством асоциации.

2. Повторенията

Запаметяването на нова информация постоянно е обвързвано с повторения. Ако желаеме елементарно да научим нещо ново е добре да повтаряме по-често кратки изречения, в сравнение с дълги и несъдържателни фрази. Това със сигурност ще упражни мозъка ни да не се разпилява ненужно и да не заучава маловажна информация.

3. Сънят

Пълноценният сън е извънредно значим за действието на паметта ни и концентрацията. Докато спим затвърждаваме спомените си и мозъкът сортира информацията, която да остави и отстрани. За да засилим паметта и концентрацията е доста значимо да спим най-малко шест часа на денонощие.

4. Ароматите

Подходящо подбраните аромати могат да ни помогнат да се концентрираме и да учим с лекост. Мозъкът се въздейства от другите миризми, а измежду най-подходящите за концентрацията са розмарин, канела, мента и лимон. Най-лесно е да се заредим с ароматизатори или етерични масла, в които да присъстват тези свежи съставки.

5. Чести почивки

Почивките по време на учене са извънредно значими. Все отново не можем да научим цялата информация едновременно. По-добре е да вършим паузи, след които още веднъж да се захванем с ученето. Лесен трик е да записваме най-важната информация на хартия и по-късно да я препрочитаме. Така сигурно ще премахнем опцията от бъдещи компликации, свързани с паметта.

 10 лесни метода да подобрим паметта си

6. Аксесоарите

Лесно можем да се подсетим какво би трябвало да свършим като използваме нашите ежедневни аксесоари. За да не забравим какво трябва да свършим може да използваме смяната на часовника или пръстена си от едната ръка на другата. Така нашият мозък реагира на смяната и няма да пропуснем да създадем каквото би трябвало.

7. Да активираме мозъка си

Ако желаеме да поддържаме съзнанието си будно и да активираме мозъка си е хубаво да отделяме време за четене и извършения. Решаването на кръстословици и судоку могат да ни оказват помощ да подобрим паметта си. За тези занимания е добре да отделяме по 15-20 минути дневно.

8. Водата

Понякога забравянето, сложното съсредоточаване и главоболието се дължат на дехидратацията на тялото. Не би трябвало да разрешаваме това да се случва на организма. Пиенето на 1,5-2 литра вода дневно ще ни помогне да бъдем в по-добра кондиция и да запомняме пълноценно новата информация.

9. Спортът

Здравословният начин на живот и физическите упражнения помагат доста на тялото и на мозъка ни. Понякога честото забравяне може да се дължи на това, че до мозъка не достига достатъчно количество О2 и кръв. Спортуването сигурно ще ни помогне да подобрим кръвообращението и по този начин да помогнем на мозъка да работи по-добре.

10. Дишането

Когато сме нервни сигурно не помагаме на мозъка да се задейства вярно и да си спомни каквото и да е. Ако желаеме да си напомним къде сме оставили даден предмет на първо време би трябвало да се отпуснем и да „ отворим “ своя разум. Добре е да се успокоим като вдишаме надълбоко няколко пъти и се върнем до мига, в който откриваме търсения предмет.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР