Много компании залагат EGS метрики към стратегическата си цел. Не

...
Много компании залагат EGS метрики към стратегическата си цел. Не
Коментари Харесай

Ирина Тончева, Аксенчър: Компаниите трябва да използват зелен софтуер

Много компании залагат EGS метрики към стратегическата си цел. Не всички от тях обаче слагат точните ESG цели и респективно не са намерили верния източник на данни, въз основата на които да ги измервати извършват.

Затова всяка една компания би трябвало да може да сложи ясно стратегическите си цели и да съобщи това обръщение на всички заинтригувани лица, сътрудници и чиновници.

Това съобщи Ирина Тончева, началник Устойчиво развиване в Технологичния център на Аксенчър в България, по време на присъединяване си в конференцията ESG - Investing in our future, проведена от.

„ Най-труден е отговорът на въпросаоткъде да се стартира. Затова би трябвало да се начертае пътна триумфа и да се отделят нужните вложения, като бюджет, време и хора, да се определятправилните екипи, които ще дават отговор за осъществяването на тези тактики “, разяснява Тончева.

По думите ѝ, доста от модерните технологии, като Cloud, AI и Internet of Things, имат основна роля в тактиките на една компания за намаляванена въглеродните излъчвания.

Експертът предложи фирмите да употребяват така наречен зелен програмен продукт, който има три съществени аспекта.

Когато се основава софтуерно решение, преди всичко то би трябвало да бъде енергийно дейно, т.е. софтуерът би трябвало да се сътвори по този начин, че да употребява минимум електрическа енергия.

На второ място, би трябвало да се търси успеваемост на хардуера – обезпечаване на най-ниски равнища на въглерод, обособен по време на индустриалния развой.

И не на последно място, това е така наречен carbon awareness, или потреблението на силата от възобновими източници по най-оптималния метод.

Според Тончева, в тази сфера към момента няма ясно построени стандарти и регулации. Ето защоАксенчър, в съдействие сMicrosoft и други огромни компании, основава така наречен Green software foundation с целда построи стандарти, принадлежности и положителни практики зазелен програмен продукт.

Експертът изрече мнение, че е добре да се употребява двойната тактика, която обвързва задачите за цифровизация с задачите за стабилно развиване.

Тяе печеливша, защото в основата на осъществяването на задачите на цифровизация стои изборътна верните софтуерни решения. Когато те се обвържат с концепцията за стабилно развиване, слагат компанията една стъпка напред.

„ Изчислено е, че фирмите, прилагащи тази тактика, са близо 2.5 пъти по-конкурентноспособни. На европейско равнище едвам 20% от фирмите обаче са го осъществили “, приключи още тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР