Много класации на паспортите се фокусират върху един фактор: безвизовото

...
Много класации на паспортите се фокусират върху един фактор: безвизовото
Коментари Харесай

Българският паспорт се изравни по сила с Южнокорейския

Много ранглисти на паспортите се концентрират върху един фактор: безвизовото пътешестване. Но съгласно консултантската компания за данъчни и имиграционни въпроси Nomad Capitalist измерването на тяхната мощ е доста по-сложен развой, съобщи.

Ето за какво тя изготвя претеглен годишен показател, който проучва пет критерия: Безвизово пътешестване - 50%, Данъчно облагане - 20%, Глобално усещане - 10 %, Възможност за владение на двойно поданство - 10%, Лична независимост (свобода на печата, наложителна военна работа и др.) - 10%.

" Гражданите на другите страни се сблъскват с доста разнообразни условия за заплащане на налози, свободен живот, съблюдаване на разпореждания и отбягване на инспекции при пътешестване. В тази връзка броят на страните, които притежателят на даден паспорт може да посети, не споделя цялата история ”, гласи 2024 Nomad Passport Index, представен от CNBC.

Швейцария оглавява тазгодишната ранглиста, следвана от Ирландия и Португалия. Топ 10 оформят Люксембург, Финландия, ОАЕ, Нидерландия, Норвегия, Германия и Нова Зеландия, като някои от тях имат идентични резултати.

Според изследователския екип на Nomad Capitalist леката промяна на корпоративния налог в Ирландия е повече от обезщетена от най-високите ѝ оценки за пътешестване и световно усещане.

" Португалия се изравни с Ирландия по всички индикатори, като се изключи персоналната независимост, което акцентира, че нейната прелест пораства. В същото време Финландия - известна с необятните си благоприятни условия за безвизово пътешестване - се подрежда на четвърто място, наблягайки смисъла на световната досегаемост ", се споделя в отчета.

Най-значителна смяна в топ 10 се следи в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според изследователския екип емирствата са били №1 през 2023 година, само че тази година са се смъкнали до шесто място с еднакъв брой точки с страни като Нидерландия, Германия и Нова Зеландия. Спадът се дължи на смяна в данъчната политика на ОАЕ, която засегна локалните и задграничните притежатели на компании, се споделя в отчета.

Хонконг се смъква от 44-то място през 2022 година на 50-то през 2024, до момента в който Макао е на 69-то място, а Китай - доста по-надолу в листата на 120-то място.

Според изследователския екип България е една от страните, които би трябвало да се следят от близко. Българският паспорт скача от 42-ро място в показателя до 32-ро за две години. До огромна степен това се дължи на упованията за влизането на страната ни в европейската Шенгенска зона, което е планувано да се случи в края на март.

Българските паспорти се правят оценка на едно и също равнище с тези в Южна Корея, отстъпват напълно малко на полските и унгарските и изпреварват документите на страни като Канада, Словения, Словакия и Испания.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР