Много хора възприеха несериозно и дори подигравателно фриволната покана на

...
Много хора възприеха несериозно и дори подигравателно фриволната покана на
Коментари Харесай

Някои стратегически работи в Черно море

Много хора възприеха несериозно и даже присмехулно фриволната покана на министър-председателя Бойко Борисов към посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа по време на инспекцията им на градежа на газовата връзка с Гърция: " Херо, може четвъртък-петък да пием по едно кафе и да си обсъдиме някои стратегически работи. "

Това се случи на 11 ноември. Три дни по-рано - на 8 ноември, Белият дом пусна малко прессъобщение за идната на 25 ноември аудиенция на българския министър председател във Вашингтон. В него се изброяват въпросите, които американският президент " чака да бъдат разисквани ". Сред тях преди всичко се оказва, че са въпроси от сферата на сигурността и " изключително за гарантиране на стабилността на Черноморския район ". Разбира се, Тръмп очаквал да разиска с Борисов и енергийната диверсификация и, има си хас, битката със " зловредните въздействия, застрашаващи суверенитета на България ". Под последното явно става дума за битката с съветското въздействие в България, което към този момент се показва в гонене на русофилски настроените жители.

Що се отнася до енергийните планове, тук нещата бяха обяснени на българската аудитория от формалния душеприказчик на американците в България - ръководителя на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов. Натиреният със скандал от ГЕРБ някогашен втори човек в партия, в този момент е ангажиран да громи някогашния си шеф от правоверни атлантически позиции, като в последното му изявление за Би Ти Ви обърна внимание, че в последните месеци България нараснала зависимостта си от Русия в енергийната сфера. Цветанов явно имаше поради подписаните контракти със саудитската компания " Аркад " за построяването на българския сектор от " Турски поток ", както и откриването на 11-километровата права, която свързва турската част на въпросния газопровод с българската газопреносна мрежа, откъдето през 2020 година ще получаваме доставките от съветско синьо гориво.

Макар енергийната сигурност на страната да е от основно значение за нейното развиване и както демонстрира досегашната процедура - работата против Русия постоянно е излизала през носа на България в тази сфера, има нещо

много по-притеснително

от възможните американски претенции за прекъсването на " Турски поток " през българска територия. Това е включването на страната ни в американските проекти за противопоставяне на Русия в Черно море и основаването на зони на напрежение по съветските граници. Все " стратегически работи ".

България, по народопсихологически и исторически аргументи, не е измежду страните от " първата лига " на русофобите, където отпред са зачислени Полша с трите прибалтийски републики, че и Румъния. Нашата страна обаче заема прекомерно значимо геостратегическо място, с цел да остане подмината от натиска да се включи в още една " коалиция на искащите ". Впрочем някогашният помощник-държавен секретар Виктория Нюланд през 2015 година към този момент дефинира шест страни от НАТО са " по фронтовата линия на свободата ", в подтекста на тирада за основаването на командни пунктове на Алианса като реакция против Русия. Тогава тя не ги изброи, само че в България бе основан подобен център, каквито прочее има и в другите страни от военния блок.

Кой знае дали не е и съвпадане, само че една от тематиките на диалога на Борисов с Тръмп бе обект на проучване от небезизвестния американски център за разбори " Ранд Корпорейшън ". В този документ, чийто получател са политическите кръгове, става дума главно за черноморската тактика на Съединени американски щати и НАТО против Русия. Неправителствените анализатори предлагат измежду военните средства за въздържане на Русия да бъдат и разполагането на модерни системи за противовъздушна защита в България и Румъния, както и брегови ракетни системи за противокорабна битка.

Пак несъмнено е съвпадане, само че предходната седмица по време на полемика, проведена от НПО-то " Атлантически съвет ", о.р. ген. Съби Събев държа тирада в унисон с горните " съвпадения ":

" Не можем да бъдем пацифисти

тъй като Русия не се държи пацифистки... Русия се самопозиционира като опасност, въпреки да твърди противоположното... Стара максима е, че Русия схваща единствено езика на силата ".

След което ген. Събев предложи в границите на груповата защита на НАТО България да изиска от разполагането на многонационални сили на своя територия, също и брегови ракетни средства с далекобойност най-малко до Крим, както и противовъздушна защита. Все неща, които ги написа в разбора на " Ранд Корпорейшън ".

Излишно е да разясняваме, че по-нататъшното замесване на България в дейности против Русия и повдигането на градуса на напрежението в района няма да се отрази добре на българо-руските връзки и на започнатите взаимни инициативи. Което, наподобява, е и задачата на задачата. Досега Борисов лавираше, както умее, и отби, или най-малко по този начин ни се струваше, офанзивите за взаимни военни флотилии с други страни в Черно море. Реализацията на тази концепция в действителност би било прикрито заобикаляне на конвенцията от Монтрьо и би размила отговорността при предполагаем боен случай с съветски бойни кораби.

Нямаме визия какво тъкмо ще желае от българския министър председател американският президент във връзка със " стабилността в Черноморския район ". Но каквото и да бъде, то ще бъде обвързвано с американския, а не българския интерес, а те надалеч не съответстват. През последните години Съединени американски щати не са към този момент оня по този начин рекламиран през 90-те години експортьор на сигурност. Обратното. Те носят огромна част от отговорността за преврата в Украйна от 2014 година, довел след себе си сецесията на Крим и гражданската война в Донбас. Те носят директна отговорност за унищожаването на Либия, за разпалването на войната в Сирия и последвалите дестабилизиращи талази от мигранти към Европа.

Съединени американски щати са и

главният изгодополучател

от напрежението сред Украйна и Русия. Те реанимираха НАТО, въпреки френският президент Еманюел Макрон да установи неотдавна " мозъчната гибел " на Алианса, и в този момент продават оръжията си на " уплашените " европейци, които са оповестени за жертва на " съветската експанзия ". При това американците остават някак си настрана от вършенето на черната работа. Искат други да бъдат на острието на офанзивата против геополитическия им съперник, а те в профил да бъдат единствено бенефициенти.

" Даваме оръжие на украинците да водят война с Русия ", сподели искрено тези дни държавният секретар Майк Помпео и по този начин удостовери черната смешка, че Съединени американски щати ще водят война с Русия до последния украинец. Едва ли съществуват рационални причини, заради които България би трябвало да бъде тъпкана с американски бази и оръжия, ориентирани против Русия, да бъде дразнител за Русия и освен това да стопира развиването на двустранните стопански връзки в името на комерсиалния интерес на Съединени американски щати.

Нямаме потребност от това. Америка не ни пази. Няма от какво. Приказките за съветската " пета колона " в България и завземането на страната от Путин, може й да вървят пред някаква " атлантическа " публика, излизащи от устата на Цветанов и Росен Плевнелиев, само че не и пред от малко малко сериозна аудитория. Реално никой не има вяра в това. Но има хора, за които тиражирането на " съветската опасност " се е трансформирало в доходна специалност, тъй като по този начин вършат менторите им.

Америка желае да икономизира своята роля на " бранител " на Европа и заради това й би трябвало обликът на съветския зложелател, с цел да намира някакво що годе обичайно пояснение за настояванията да й се заплаща - за скъпите оръжия, за базите. За да може най-малко от кумова срама да не наподобява държанието й на рекет.

Българските управляващи следва да

отхвърлят такива претенции

в случай че бъдат отправени на идните срещи във Вашингтон. Практиката на тази администрация на Белия дом, е да желае от ден на ден пари за услугата " чадър " освен това против фиктивен зложелател. Предни дни президентът Тръмп пожела Япония и Южна Корея в пъти да усилят парите, които заплащат за американските бази. Дали нещо такова не ни готвят и нас? България - най-бедната страна в Европейски Съюз, посредством договорката за изтребителите Ф-16 " Вайпър ", към този момент сподели, че е подготвена да влезе даже в задължения, с цел да удовлетвори американците. Наскоро узнахме, че с изключение на двата милиарда лв. за осемте недоставени към момента самолети, българите ще се бръкнат още 300 млн. лева за наземна инфраструктура. И това не е лимитът.

Защо пък още веднъж този народ да не бъде одран? Нали номерът е минал към този момент един път.

Тук има и различен миг. У нас може и да се внушава проамериканска нервност " от тв приемника ", само че в Европа, а и в околните до нея райони, текат процеси, които слагат под огромно подозрение бъдещето на хегемонията на Съединени американски щати. На фона на пълзящата равноправност на водещите играчи от Европейски Съюз, от Съединени американски щати, усилването на американското и то военно наличие, би било корабоплаване против едно все по-усилващо се течение. Все едно да тръгнем да си купуваме фабрика на 8 септември. Но тези разбори все са били надалеч от всекидневието на министър-председателя ни, който е много по първосигнален на обстановката.

Проблемът с Бойко Борисов в тази ситуация е, че той се опасява от американците повече, в сравнение с от личния си народ. И това към този момент е и наш проблем.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР