Много хора са убедени, че витамин С е абсолютно необходим

...
Много хора са убедени, че витамин С е абсолютно необходим
Коментари Харесай

Полезен или опасен е витамин C?

Много хора са уверени, че витамин С е безусловно нужен и няма по какъв начин да бъде нездравословен за човешкото здраве. Витамин C, именуван още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин. Брутната му формула е C6H8O6 и е с моларна маса 176,13 g/mol.

Той се употребява като хранителна добавка, включва се в редица медикаменти срещу грипни и простудни болести и в България може да се закупи от аптека без рецепта, под формата на таблетки или ампули, написа zdrave.to.

Лекарите описаха каква тъкмо е изгодата от витамин С и по какъв начин може да бъде рисков.

Витамин С е значително вещество, належащо за естественото действие на организма. Аскорбиновата киселина доста понижава риска от развиване на хронични болести, укрепва костите, усъвършенства мозъчната функционалност и предотвратява инфаркти и сърдечни проблеми.

Но съгласно финландските учени витамин С въобще не защищава от настинки или грип. Употребата на това вещество единствено леко понижава продължителността на самата болест. При възрастни този % е 8, а при деца 18.

Възможната щета от витамин С е обвързвана преди всичко с предозиране при приложимост на вещество. Хората приблизително пият по 1-3 грама аскорбинова киселина дневно, постоянно се развиват болести на храносмилането, ставите, костите, образуват се камъни в бъбреците и разнообразни злокачествени тумори.

Ако приказваме за целесъобразната доза, то за дамите дневно тя е 75 мг, а за мъжете най-много 90.

С оглед изключителното състояние към пандемията от новия ковид, откриването на витамин С в аптеките е затруднено. Човек обаче може да си набави витамина посредством храната. Богати на витамин C храни са чушките, зелена салата, киви, броколи, домати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР