Много хора са на мнение, че съвременната музика е станала

...
Много хора са на мнение, че съвременната музика е станала
Коментари Харесай

Изследване показа, че съвременната музика е много по-лоша от предишната. Познайте по какво

Много хора са на мнение, че актуалната музика е станала прекомерно елеметарна, елементарна и глупава. Затова вместо модерните реализатори от класациите милиони мъже и дами избират да слушат песни от нулевите години или даже от втората половина на XX век. Човек би си помислил, че те се хващат за дреболии, а в действителност в актуалната музика няма нищо неприятно. Много хора си я харесват и това е най-важното. Но неотдавна учени изследваха хиляди песни на британски език, издадени през последните 50 години. Оказа се, че по-старата музика в действителност е доста по-добра от сегашната, най-малко във връзка с смисъла.

През последните 50 години музиката става все по-опростена, а в този момент това е потвърдено и от науката. Изображение: ultimate-guitar.com

Влошаването на актуалната музика може да се счита за научно потвърден факт, само че сигурно не е някаква злополука.

Най-популярните музикални жанрове

Резултатите от изследването бяха споделени от специалистите на The Guardian с отпратка към научното списание Scientific Reports.

В света има стотици музикални жанрове, а от време на време хората измислят нови.

В рамките на тази научна работа учените са анализирали 350 хиляди песни на британски език. Най-голям интерес за тях представлявали композициите, основани сред 1970 и 2020 година Те се фокусирали върху пет известни жанра: поп, рок, рап, R&B и кънтри.

R&B, прочут още като темп енд блус, е музикален род, който съчетава детайли на соул, фънк, госпъл и поп музика. Песните в този род се характеризират с ритмични мелодии, изразителни вокали и фокус върху възприятията. В текстовете нормално се пее за буйни усеща и житейски прекарвания.

Каква музика слушат хората

Проучването установи, че през последните 50 години известните песни са станали доста по-елементарни за схващане. По-конкретно, в текстовете им има доста по-малко смисъл, лексика и комплицирани рими. Съвременните музиканти също по този начин доста са опростили структурата на песните – доста изречения се повтарят неведнъж, а от време на време песните се състоят от периодично повтаряне на един и същи куплет и припев. А това може да докара до затъпяване.

Някои хора смятат, че актуалната музика е доста примитивна. И наподобява са прави.

През петте десетилетия се е трансформирало и настроението на песните. Ако по-рано песните показваха необятен набор от страсти – от наслада до горест, през днешния ден те са най-вече гневни и злобни. Чрез тях изпълнителите показват от ден на ден отрицателни страсти и най-често приказват за нещо персонално. В доста текстове доминират думите „ аз “, „ моят “, „ мен “ и така нататък Учените са стигнали и до извода, че рок почитателите към момента обичат текстовете на старите песни. Но почитателите на кънтри музиката, по някаква незнайна причина, харесват най-вече новите текстове.

Защо толкоз доста хора не харесват актуалната музика

Музиката става все по-опростена и учените виждат най-малко няколко аргументи за тази наклонност.

На първо място, текстовете на песните може би са станали по-прости, тъй като актуалните хора най-често слушат музиката със слушалки във фона на околния звук. Днес рядко може да се види човек, който целеустремено сяда и вниква в същността на композициите – най-често даже не се обръща внимание на инвестиции в тях смисъл.

Второ, музиката може би се опростява в отговор на ускоряващото се движение на живот и осведомителното претоварване. Всеки ден през нас минават голям брой разнообразни данни и нерядко към този момент не желаеме да слушаме комплицирана музика. А изпълнителите на известни песни нормално преследват желанията на слушателите – за тях е значимо да доближат до допустимо най-голяма публика и да наберат доста слушатели. Основната цел на актуалните песни е бързо да провокират ярки страсти. Също по този начин композиторите се пробват да създадат песните запаметяващи се и за тази цел би трябвало да ги опростят.

Не си мислете обаче, че музикалната промишленост деградира и това е някаква огромна злополука. Проучването преглежда единствено известната музика, само че в света има доста реализатори, които към момента основават комплицирана музика с надълбоко обръщение. Почитателите на сходно творчество стават все по-малко, само че изпълнителите добре осъзнават, че композират за стеснен кръг слушатели.

Всеки от нас всекидневно слуша музика. Тя звучи както на публични места, по този начин и в слушалките ни. Тя ни оказва помощ да разведрим времето си и даже да се концентрираме върху работата или да се оправим с болката. Тихата музика в действителност има обезболяващ и успокоителен резултат. Това беше потвърдено неотдавна в научно проучване.

Учените обаче считат, че слушалките може да се окажат бомба със закъснител. Според тях доста хора слушат музиката прекомерно мощно и това вреди на слуховите ни органи. Прогнозите са, че в бъдеще 1,3 милиарда души може да изгубят качеството на своя слух поради любовта си към мощната музика от слушалките.

Много хора през днешния ден прекарват 75% от времето си със слушалки. В същото време някои от тях слушат музиката с оптималната мощ на звука, която може да доближи 120 децибела. И това е макар обстоятелството, че даже мощ на звука от 110 децибела унищожава нервните кафези, които трансферират информацията от ушите към мозъка. Въз основа на това специалисти от СЗО допуснаха, че в бъдеще слушалките могат да причинят глухотата на към един милион души по света. Или най-малкото мощно да влошат слуха на тези човеци.

Но съчетанието на 120 децибела в слушалките на модерна гневна и може да се каже злобна музика, може да докара до непредвидими последици.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР