Много хора бъркат поставянето на цел със стратегията, казва бизнес

...
Много хора бъркат поставянето на цел със стратегията, казва бизнес
Коментари Харесай

Не бъркайте целта със стратегията!

Много хора бъркат слагането на цел със тактиката, споделя бизнес консултантът Брус Екфелд. През 2014 година той основава Eckfeldt & Associates, за да оказва помощ на шефове на компании и водачи в ранен стадий да форсират растежа си. Ето какво споделя за Inc.com .

Целта е целта, която искаш да удариш. Например, компанията да мине 100 млн. $ или да влезе в листата на Inc. за най-хубавите 5 000 компании. Стратегията съставлява по какъв начин ще го направиш. Тя дефинира изборите и стъпките, които ще предприемеш за избран интервал от време, с цел да постигнеш тази цел.

Ето ги трите съществени стъпки за създаване на стратегически проект.

1. Прогнозирайте бъдещето

Първото нещо, от което се нуждаете, с цел да извършите всеки стратегически проект, е да прогнозирате бъдещите трендове. Основното тук е да сте способни да разбирате пазара, промишлеността и макротрендовете, които са настоящи, и да ги екстраполирате в бъдещето.

Аз нормално стартирам с пазарните трендове, които компанията ни вижда, въз основата на работата, която правим с съответни клиенти. Чрез идентифициране на това какво въздейства върху бизнеса на нашите клиенти, можем да определим какво ще повлияе на нашия бизнес, обслужвайки тях.

След това, разгледайте по-обширните трендове в промишлеността, които трансформират метода, по който се управлява вашият тип бизнес. Това могат да са промени в технологиите, регулации, плътност на пазара, увеличение или понижаване на търсенето.

Накрая, обрисуваме общите макротрендове Това включва промени в стопанската система, лихви, обществени и културни стремежи и събития. Тези видове трендове ще обиден всеки бизнес във времето. Например, наклонността към потребление на мобилни устройства, в сравнение с настолни компютри се отрази на всеки аспект от културата ни.

2. Решете какви ще са главните ви ходове

Веднъж щом имате оценка на маркета, можете да започнете да разработвате вашите съществени ходове. По създание това са методите, по които ще отговорите на бъдещите промени на пазара, които ще ви слагат в най-хубавата позиция за бизнеса ви и клиентите ви.

Когато Уейн Грецки бе запитан какво го направи толкоз добър хокей състезател, той отговори, че не е гонил шайбата. Вместо това, открил къде ще се намира тя и отишъл там преди всички останали. Той прочел обстановката и се позиционирал, с цел да направи верния ход.

Прекалено доста компании просто преследват шайбата. Както Уейн Грецки е направил, до момента в който играе хокей, по този начин и компанията ви би трябвало да планува какво следва, с цел да направи нужните за триумф ходове.

3. Дефинирайте своите сериозни благоприятни условия и политики

Щом планирате ходовете си, би трябвало да дефинирате качествата и политиките, които ще ви разрешат да извършите тези ходове. Това са главните благоприятни условия, които би трябвало да развиете, и дейностите, които ще предприемете и, по-важното, дейностите, които няма да предприемете.

На мен ми харесва да работя с фирмите по създаването на карти с 12 тримесечия, в които се приоритизира какво би трябвало да се направи във всеки тримесечен интервал за три години. Поставяме цели за всеки интервал по главните за бизнеса индикатори. Целта е да има ясна картина за това по какъв начин ще наподобява компанията във всяка стъпка.

Когато това е изяснено, обръщаме внимание на плановете и дилемите, които би трябвало да се изпълнят във всяко тримесечие, с цел да свържем новата тактика.

Последната стъпка е това, което множеството компании пропущат. Те имат брилянтни тактики, само че се провалят в това да основат реален проект по какъв начин да ги приложат. Поставяйки задачите в тримесечия и стадии, получавате съвършен един инструмент за обмисляне.

Разбира се, като при всички добре заложени проекти, нещата ще се трансформират. Но с ясно дефинирани прогнози, ходове и благоприятни условия, можете доста бързо да актуализирате стратегическия си модел и да решите по какъв начин да реагирате и какво има потребност да се промени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР