Много граждани и общественици ще почетат 175-годишнината от рождението на

...
Много граждани и общественици ще почетат 175-годишнината от рождението на
Коментари Харесай

Честваме 175 години от рождението на Ботев ПРОГРАМА

Много жители и общественици ще почетат 175-годишнината от рождението на революционера Христо Ботев на 6 януари, когато от 13.15 часа пред паметника му в Цар Симеоновата градина ще стартира тържествено честване.

В ритуала ще вземат участие почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и представители на комитет „ Родолюбие “.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе ръководителят на РТВЦ на Българска национална телевизия в Пловдив Десислава Шишманова. Водещ ще бъде артистът Симеон Алексиев.

Очаква се да участват Народни представители, кметът на Пловдив, регионалният шеф, представители от Областната администрация, ръководителят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, зам.-кметове и районни кметове.

Поканени са и омбудсмана на Пловдив, командването на Пловдивския гарнизон, политически и публични организации, медии и жители.

Преди това от 12:00 часа ще се извърши освещаване на бойните флагове пред катедрален храм " Успение Богородично ".

На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани точно с освещаването на водата и кръста. Йордановден стартира с празнична Богоявленска литургия.

В Пловдив ще има литийно шествие и Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на река Марица. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската войска.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР