Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват

...
Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват
Коментари Харесай

Иван Нейков: Политиците са склонни да пожертват пенсионната ни система

Много огромна част от политическите сили са подготвени да пожертват пенсионния модел в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не схващат от осигурителна система.Този съобщи някогашният обществен министър Иван Нейков, ръководител на УС на Балканския институт по труда и обществената политика пред БНР.

„ Бяха подготвени да пипат наред инструментите в осигурителния модел, единствено и единствено да получат признателност от народа. Пенсионната система не е система за признателност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И в случай че това общество е готово в името на 10 депутата да пожертва тази опора, значи не е толкоз цивилизовано “, добави Нейков.

В разбора си на проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване за идната година Иван Нейков посочи, че не е ясна макрорамката на бюджета на Национален осигурителен институт, дават се обособени стъпки, само че каква част от бюджета ще пристигна от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще пораства ли „ дупката “ в Национален осигурителен институт – към момента няма отговор.

„ Само преди 2 седмици бяха напълно други концепциите, които се предлагаха за 2021-а от позиция на пенсиите от първия дирек на Национален осигурителен институт. Има смяна и то по посока на мненията на специалистите – да се резервира моделът във типа, в който съществува, да се следва корекцията, годишната, актуализират се според швейцарското предписание – това е добре. “

„ Онова, което тормози експертния свят е, че дейностите, които се подхващат под егидата ковид, отбрана, грижа – нито една от тези стъпки не трансформира статута на индивида. Тези стъпки няма да извадят никого от положението на беднотия, на недостиг. Каква е задачата тогава? Ако ще похарчим милиарди, а няма да реализираме цел най-малко част от хората да престанат трайно да бъдат небогати, значи нещо друго се желае с тия пари да се направи. И кой знае за какво през главата стартира да ти минава мисълта – ааа, март месец избори “, уточни Иван Нейков в предаването „ Преди всички ".



Абсолютното увеличение на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи метод, с еднакъв растеж, отваря още веднъж ножицата сред високоплатени държавни чиновници и тези, които бяха пепеляшките в обществената сфера, счита Нейков.

Като вярно Иван Нейков преценя увеличението на осигурителния предел на самонаетите лица.

„ В рамките на оповестената изменена обществена политика под шапката на ковид ние нямаме ограничения, свързани с демографията. Увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки не взема решение нищо. Не може да се одобри, че хора с по-високи приходи ще стартират да получават 40 лв. детски надбавки за първо дете, че това ще промени демографската картина на България. Това е цялостна заблуда и съгласно мен никой от ръководещите няма и упования, минимални, в тази посока “, означи още някогашният министър на труда и обществената политика.

Ако желаеме друга демографска политика трябват други принадлежности, безапелационен е Нейков.

„ В Полша близо 4 пъти са по-високи детските надбавки като безспорна сума. Само че и Полша споделя – никакъв резултат няма, демографски, във връзка с повишаване на раждаемост, вследствие на въвеждане на този инструмент. “

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР