Много европейски политици приветстваха Джо Байдън като победител в президентските

...
Много европейски политици приветстваха Джо Байдън като победител в президентските
Коментари Харесай

Крайнодесни и популисти в Европа пригласят на Тръмп - губи ли той, техният свят се срива

Много европейски политици приветстваха Джо Байдън като победител в президентските избори в Съединени американски щати, само че други се въздържаха , а няколко даже поддържаха изказвания на Доналд Тръмп за машинация с бюлетините, написа " Файненшъл Таймс ".

Изтъкнати крайнодесни от Словения, родното място на брачната половинка на Тръмп Мелания, до Франция и други места, насочиха рецензии за отразяване на офанзивите на американските републиканци против легитимността на анкетата.

Отричащите Байдън могат да усложнят напъните на Европейски Съюз за възкръсване на трансатлантическите връзки след години на конфликти с администрацията на Тръмп.

Те също по този начин акцентират по какъв начин политиката на напускащия американски президент евентуално ще го надживее , употребена за сближение на тайни държавни управления в Европа , изключително в случай че коронавирусната рецесия подклажда бедността и публичния яд.

" Това, което показват тези избори, е, че по същия метод, по който тръмпизмът в Съединени американски щати е жив, по този начин е и с нашите лични дребни тръмпчета ", разяснява Натали Точи, шеф на мозъчния концерн на Института за интернационалните връзки със седалище в Рим и консултант на Жосеп Борел, началник на външната политика на Европейски Съюз.

" Единствената гаранция, която имаме, че те няма да се надигнат още веднъж , е да се оправим с проблемите и неравенствата, които пандемията ще утежни още повече . "

Облекчението в доста европейски столици при изборните резултати оттатък Атлантическия океан е осезаемо , даже и Тръмп към момента има повече от два месеца като президент, преди плануваната дата на встъпване в служба на 20 януари.

Борел тази седмица призна, че " не е загадка, че последните четири години бяха комплицирани в връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Те бяха белязани от многочислени политически различия . И даже видяхме, че някои от правилата , които считаме за основата на трансатлантическото партньорство, се разяждат и от време на време даже се изпразват от тяхната същина . "

Но последствията от изборите в Съединени американски щати също подчертаха внезапни разлики както сред страните от Европейски Съюз, по този начин и в тях .

Обратната страна на координираните поздравления , отправени към Байдън от висши водачи на Европейски Съюз , малко откакто американските медийни организации оповестиха успеха му в събота, бе мрачното безмълвие в други елементи на Европа .
 Снимка 505246
Източник:

В Словения , която ще поеме шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз през юли, популисткият министър председател Янез Янша направи поздрави Тръмп като победител сутринта след допитването и подлага на критика медиите за " закъснение и отказване на обстоятелства ".

Дори откакто резултатът за Байдън бе доказан, той ретуитва теории на конспирацията и нападна тези, които не са съгласни.

Янша към момента не е поздравил публично някогашния вицепрезидент, публикувайки туит, че има намерение да изчака, до момента в който резултатите бъдат доказани.

Една от най-изненадващите реакции пристигна от Естония , балтийската страна, която от дълго време приглася на Съединени американски щати по въпросите на сигурността и неведнъж предизвестява за рискове от Русия , нейната съседка на изток.

Крайнодясната популистка двойка татко и наследник на Март и Мартин Хелме, надлежно министри на вътрешните работи и финансите на Естония , дефинира Байдън като " подкупен " и съобщи, че резултатите от изборите са " фалшифицирани ".

Март Хелме подаде оставка тази седмица след поток от рецензии , в това число от страна на естонския президент и министър-председател , само че синът му остава , карайки опозиционните политици да настояват, че министър председателят Юри Ратас в действителност поддържа неговите възгледи.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан , който за едно десетилетие на власт пое контрола върху институциите на страната , ясно изрази желанието си към Тръмп , като преди този момент съобщи, че страната му няма " проект Б ", в случай че сегашният президент загуби .

" Орбан към този момент знае, че връзките ще бъдат замразени, в случай че Байдън бъде определен ", разяснява Петер Креко от мозъчния концерн " Политически капитал " в Будапеща. " Мисля, че той усеща, че Съединени американски щати са беззъб лъв - елементарен за манипулиране и няма от какво да се опасява . "

В Италия Матео Салвини , водач на авторитетната опозиционна антимиграционна партия " Лига " в Италия, който се появи обществено с маска за лице " Тръмп 2020 ", в началото поддържа изказванията на Тръмп след изборите за измами с гласоподаватели.

Тъй като резултатът стана по-ясен, той модерира позицията си , заявявайки, че " гласоподавателите постоянно са прави ".

Във Франция Марин Льо Пен , водач на крайнодясна партия и евентуалният главен кандидат за поста на президента Еманюел Макрон за преизбиране през 2022 година, съобщи в сряда, че " безусловно няма " да признае успеха на Байдън , до момента в който не бъдат изчерпани всички правосъдни благоприятни условия.

Това беше внезапен поврат от триумфалния туит , оповестен от един от нейните старши съветници, когато Тръмп завоюва президентския пост през 2016 година

" Техният свят се срутва ", беше туитът от 2016 година за провалянето на Хилари Клинтън , а " нашият се построява . "
 Защо правосъдните каузи на Тръмп няма да трансформират резултатите от изборите?
Защо правосъдните каузи на Тръмп няма да трансформират резултатите от изборите?

В политическата действителност ние виждаме обвинявания за всеобщи изборни измами, само че в съда различно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР