Много е вероятно дори и най-малко заинтересованите от литература пътешественици

...
Много е вероятно дори и най-малко заинтересованите от литература пътешественици
Коментари Харесай

Да спиш в дома на любимия си автор

Много е евентуално даже и минимум заинтригуваните от литература пътешественици да са минали по нехайство около домове на известни писатели по време на пътуването си. От последната резиденция на Джон Кийтс покрай Испанските стълби в Рим до тропическата вила на Ърнест Хемингуей в Кий Уест до родното място на Л. М. Монтгомъри на остров Принц Едуард, домовете на създателите са превърнати в музеи, написа BBC.

Но за книжните червеи, които търсят освен това от посещаване денем, няколко места по света разрешават на посетителите да прекарат една нощ в домовете на техните литературни герои. Независимо дали ви приближават до творчеството на даден създател или просто възпламеняват креативна искра, ето пет неповторими места, където феновете на книгите могат да си починат.
Крайбрежната вила на Иън Флеминг
Оракабеса Бей, Ямайка

Наистина, коктейлът, увековечен от Джеймс Бонд, води началото си от хотела – бивш частен дом на основателя на 007 Иън Флеминг.

Докато е в Ямайка през 40-те години на предишния век за военноморска разследваща задача, преди да стане публицист, Флеминг се влюбва в региона към залива Оракабеса, заричайки се един ден да се върне. В последна сметка той придобива 15 тропически акра и подробно проектира вила, която кръщава „ Златното око “ след военноморската задача, която го води на карибския остров. Именно от този дом Флеминг написва всичките си 14 книги за Джеймс Бонд, в това число трите, чието деяние се развива в Ямайка.

След гибелта на създателя, вилата – в този момент известна като Вила Флеминг – е част от по-голям комплекс. Днес целият парцел резервира атмосферата на персонален искра и секси изисканост, които дефинират живота и работата на трансформиралия се в английски разузнавач публицист. Но вилата на Флеминг е висшият разкош и усамотение. Тази извънредно частна вила с две спални се предлага с две спомагателни вили за посетители, частен иконом и готвач, личен плаж и плувен басейн и, най-много, истинското бюро на Флеминг, от което е роден 007.
Ваканционната къща на Агата Кристи
Девън, Англия

Агата Кристи може да е кралицата на детективския разказ, само че същинският живот на авторката – в това число нейното мистериозно седмично изгубване през 1926 година – е толкоз богат, колкото и сюжетът на нейните истории. Поклонниците на мис Марпъл и Еркюл Поаро могат да се приближат до сърцето и гения на мозъка на жанра, като отседнат в някогашния ѝ ваканционен дом в Девън, Англия.

Величественият дом от 18-ти век Грийнуей е мястото, където Кристи отсяда през Коледа и през лятото. Сега се ръководи от Националния концерн и е отворен за публични обиколки. Но посетителите, които резервират частния апартамент в имението, ще разполагат с просторна двуетажна къща с четири спални с частен достъп до градината.

Докато апартаментът за посетители има съвременно обзавеждане и някои съвременни мебели, останалата част от Грийнуей е стилизирана сходно на Кристи през 50-те години на предишния век, което прави усещане, че тя и фамилията й преди малко са излезли. Домът е цялостен с предмети от личните сбирки на създателя, в това число артефакти от археологически разкопки, които наподобяват тъкмо от Смъртта на Нил. Не си тръгвайте, преди да се осмелите да се спуснете до навеса за лодки на Гринуей.
Флорентинско имение на поети
Флоренция, Италия

Не единствено един, а двама известни поети назовават тази обширна флорентинска вила дом в хода на нейното над 800-годишно битие. Torre di Bellosguardo е издигната и поръчана през 13-ти век от Гуидо Кавалканти, един от най-големите поети на ренесансова Италия и най-хубавият другар на Данте Алигиери – Данте му дава основна роля в „ Адът “. Първоначално е издигнат като фамилен дом и ловна хижа и е кацнал на рид с невероятна панорама към Флоренция (името на хотела значи " кула на красивата панорама " ).

През вековете вилата продължава да бъде дом на династичното семейство Медичи, което ръководи Тоскана в продължение на към 300 години; разнообразни аристократи; и при започване на 20-ти век, различен прочут стихотворец и човек от града, Габриеле Д`Анунцио. Други известни писатели, в това число Уго Фосколо – който е написал стихотворение, въодушевено от пейзажа на Torre di Bellosguardo – са минавали през вратите като гости.

През 1990 година, след превръщането му в девически пансион и 10-годишен план за реституция, Torre di Bellosguardo се преражда като хотел с 16 стаи, декориран с почтени за музей антики и непокътнати истински стенописи от ренесансовия художник Бернардино Почети. Днес парцелът остава известно леговище за писатели, търсещи ентусиазъм в тосканските хълмове.
Постоянният хотелски апартамент на Тенеси Уилямс
Ню Йорк, Съединени американски щати

През последните глави от живота си ексцентричният драматург, притежател на премията „ Пулицър “ Тенеси Уилямс, трансформира модерния хотел Midtown Manhattan Elysée в своя дом. Уилямс, който е създател на „ Стъклената менажерия “ и „ Трамвай на име предпочитание “, наред с други творби, се записва в хотела в края на 60-те години и в последна сметка остава до гибелта си през 1983 година

По време на годините си в резиденцията се твърди, че той е държал гостите будни с непрестанно, непрекъснато почукване на пишещата си машина. Днес гостите на хотела могат да резервират престой в това, което е било част от нетрадиционното жилище на Уилямс. Известен като Sunset Suite по негово време, настоящето пространство от 900 кв. фута (което заема огромна част от просторния апартамент, където е живял Уилямс) е преименувано на Tennessee Williams Suite и е украсено със фотоси и ръкописни бележки от живота и кариерата на драматурга.
Градска къща на семейство Остин
Лондон, Англия

Идиличните британски селски домове, с техните обширни площи, цялостни с изкуство стени и имена, почтени за своето място в историята, съществуват съвсем като самите герои в романите на Джейн Остин. Но макар величието на нейните романи и централното им значение за нейната работа, самата Остин отскача от дом на дом след гибелта на татко си духовник. Заедно с майка си и сестра си тя се реалокира в няколко скромни резиденции до края на живота си.

Няколко от тези краткотрайни домове към този момент са места, където самите почитатели на Остин могат да останат. Най-забележителна е лондонската градска къща на обичания брат на Джейн, Хенри, където Джейн е отсядала няколко пъти и където се счита, че е работила върху няколко от нейните романи. Домът на Хенри в този момент е моден бутиков хотел в шикозния градски квартал Мерилебоун, уместно прочут като Henry`s Townhouse.

Открит през 2020 година след обширен ремонт, с цел да върне някогашната популярност на градската къща в джорджиански жанр, включена в листата от II степен, стаите на хотела са кръстени на членовете на фамилията на Остин, които са отседнали или са живели тук. Добавете антики от интервала, сбирка от първите издания на Остин, както и истински писма от Джейн до брат й на този адрес, и Хенри е допустимо най-близо до това да влезете в разказ на Остин.

Ако сте с по-скромен бюджет, дом в Бат, където Остин е живяла с майка си в продължение на четири години сред 1801 и 1805 година, се предлага чартърен в Airbnb.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР