Много е важно спокойствието в момента. Наистина ние забелязваме много

...
Много е важно спокойствието в момента. Наистина ние забелязваме много
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова: При температура не се паникьосвайте, задухът е тревожен симптом


Много е значимо спокойствието сега. Наистина ние виждаме доста висока степен на заразяване. Хората се събират и затворените пространства се трансформират в инкубатори на вируси. Посланието ми е хората да се пазят, да заобикалят затворените пространства и скупчването, тъй като по този метод се предава болестта. Това съобщи пред БНР пулмологът доктор София Ангелова.

Когато беседваме един с различен, това са данни на Американската организация за следене на болесттите, от пръските излизат към 250 вируса за минута. Когато кихаме, броят на вирусите нараства на 15 000. Тогава, когато кашляме леко, те могат да доближат 50 хиляди, а при мощна кашлица - 800 хиляди вируса в минута. Представете си защо вирусно натоварване става въпрос в затвореното помещение, разяснява експертът.

Тя акцентира, че високата температура сама по себе си не е рискова: " Ако имате температура – не се тормозете. Температурата значи, че имунитетът ви е наред и се бори с вируса. Не изпадайте в суматоха, не температурата е тревожният признак. Тревожният признак е задухът ".

Във всички останали случаи се предлага банкет на течности, успокоение, бранене на легло.

Д-р Ангелова обръща внимание и на друго: " Антибиотиците работят, когато има вторична бактериална зараза. Covid-19 ще отмине, само че ще остане главният проблем антибиотичната устойчивост “.

Моля, не ни корете, нито нас, нито персоналните лекари, че лекуваме по телефона. Има положения, при който антибиотикът се предписва, с цел да се предотврати цитокиновата стихия. Ние обаче ревизираме пациентите си, отговаряме на над 300 позвънявания дневно. Така че при признаци, стойте вкъщи. Първите 72 часа са значими – през това време слушалката няма да ни помогне, прегледът също няма да помогне, споделя още доктор Ангелова.

Бъдете спокойни, прикани пулмологът, тези, които са Covid позитивни, не са обречени, те оздравяват, просто е по-бавно. Да наблюдават само за зной – тогава би трябвало да се вземат ограничения, повтори тя.

Моля ви, проветрявайте, вирусът не обича чистия въздух. Спазвайте ограниченията, така наречените трите " Д ": отдалеченост, дисциплинираност, стерилизация. Вирус има. По-голямата част, 80% ще го преживеят, само че това не значи да не пазим себе си и останалите, заключи доктор София Ангелова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР