Много е важно какво достига от медиите до потребителите и

...
Много е важно какво достига от медиите до потребителите и
Коментари Харесай

Как да се противодейства срещу манипулация с информация


Много е значимо какво доближава от медиите до потребителите и още по-важно е по какъв начин то се възприема. Потокът от информация през днешния ден е извънреден. Хората са подложени и на голям размер дезинформация, изключително по отношение на войната в Украйна. Често пъти и за експерт е мъчно да се ориентира в бързо популяризираната информация – тя може да е шокираща, да въздейства на страстите, а не всеки път има задоволително време за инспекция.

Това разяснява пред Радио София журналистът Иван Радев, член на УС на АЕЖ-България .

Той уточни, че има случаи, когато хора, които по принцип са скептични към информацията, попадат в капан и елементарно могат да се доверяват на източници, които са надалеч от положителните професионални стандарти, даже звучат смехотворно.

Някои са склонни да търсят информация, която да удостовери техни догатки или възгледи, без значение дали тя отговоря на истината, акцентира Радев:

" Хората, които си случат с дезинформация, употребяват доста и разнородни техники. Това се прави, с цел да се повлияе на обществата, демокрациите да стават по-слаби. А тези техники на операция са сложни за противопоставяне. Затова би трябвало да оказват помощ и страната, и качествените медии, и професионалните организации. "

Радев обърна внимание на новото информационно предизвикателство пред медиите, когато могат и би трябвало да отразяват вести или отзиви от профили във фейсбук, на ръководещи да вземем за пример.

Чуйте диалога с журналиста.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР