Много е важно да се разбирате. С тези думи се

...
Много е важно да се разбирате. С тези думи се
Коментари Харесай

Меркел към Борисов и Заев: Трябва да се разбирате, важно е

Много е значимо да се разбирате. С тези думи се обърна немският канцлер Ангела Меркел към министър председателите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев след Срещата на върха на Берлинския развой, на която двамата бяха домакини през днешния ден в София.

Германският канцлер посочи, че за първи път Берлинският развой се семейства от страна членка на Европейски Съюз и от страна, която желае да стане част от европейското семейство. "Много хубаво, че показахте по какъв начин сходни събития могат да се организират и при такива тежки условия. Моите поздравления за напредъка, който направихте във връзка с Единния районен пазар ", съобщи Меркел.

Тя акцентира, че в резултат на пандемията от ковид стопанските системи се намират под напън, само че с подхванатите през днешния ден ограничения ще се даде подтик, който ще благоприятства хората и района. "Берлинският развой постоянно е бил обвързван и с помиряването, и превъзмогване на насъбрани напрежения като завещание от предишното. Затова сме заинтригувани самодейността да продължи ", сподели немският канцлер и окуражи разбирателството в района.

"В тази среща ме обхвана носталгия, тъй като единствено преди една година в центъра на София по време на нашето председателство пристигнаха всички водачи от Балканите, до един. Дойдохме, обединихме се и дадохме път на вероятността за Балканите като цяло, освен за западните. Защото всичките тези 3,3 милиарда евро плюс новите 9 милиарда евро, дават опция за голяма инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали - сливане във всяка една сфера - културна, жп и така нататък ", разяснява Борисов след срещата.

По-рано през днешния ден на Срещата на върха в София страните от Западните Балкани подписаха две заявления, за което сериозен принос има взаимното домакинство на България и на Северна Македония в поддръжка на приобщаването на страните от Западните Балкани към нормите и стандартите на Европейски Съюз.

"Страните членки на Европейски Съюз твърдо сме приели проект до 2050 година за понижаване на нездравословните излъчвания ", подсети българският министър председател и изрече признателност към сътрудниците от Западните Балкани, че още занапред работят в синхрон с европейските политики. "Другата декларация – за Общ районен пазар – също наша концепция, също наша фантазия. Така популацията на Западните Балкани ще реализира доста по-високи приходи и ще го задържим в района ", акцентира още министър председателят Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов особено благодари на канцлера Меркел за гласуваното доверие страната ни да бъде съдомакин на Берлинския развой.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че днешната Среща на върха ще способства за по-силно съдействие в района. Той акцентира, че в последните месеци самодейността е съдействала за забележими и осезателни резултати.

Външната министърка Екатерина Захариева от своя страна прикани Северна Македония да не се осланя на това, че Германия ще окаже напън на България да отстъпи и да даде зелена светлина за договарянията на Скопие с Европейски Съюз.

"И нашият министър председател има положителни връзки с канцлера Меркел, и изобщо връзките с Германия са доста положителни ", сподели Захариева пред Българска национална телевизия.

"Ние имаме забележки освен във връзка с текста за историята. Ние имаме забележки във връзка с напредъка по инфраструктурните планове, по Коридор №8. В идната рамка за финансиране на Европейски Съюз те не са подали нито един инфраструктурен план в посока изток - запад. А това е връзката с България. Днес ще ги попитам по кое време те ще свикат междуправителствената комисия за наблюдението за осъществяването на контракта ", сподели Захариева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР