Много е хубаво, когато партиите се събират и освен за

...
Много е хубаво, когато партиите се събират и освен за
Коментари Харесай

Вечер на мъдрост и духовност

Много е хубаво, когато партиите се събират и с изключение на за историята си и за избори, приказват и за просвета, и филми! Така стана на 12 септември на срещата в Стара Загора с Анжел Вагенщайн, проведена от локалната организация на Българска социалистическа партия и от антифашисткия съюз в града.

В залата на Регионалната библиотека " Захарий Княжески " думите на Джеки за антифашистката опозиция и антифашизма през днешния ден, за филмите му и сложната им орис - за Виетнам и за духовната страна, дружно с хубавия комизъм, бяха допиране на публиката до неговия изобилен нравствен свят. 97-годишният деец от Съпротивата против фашизма в България (същата Съпротива, която през днешния ден ръководещите у нас не признават и поради която военачалник де Гол персонално му връчва медал " За заслуги " ) завладя хората със своята мъдрост и остроумие. Беше му връчено и оценката на Областния съвет на Българския антифашистки съюз в Стара Загора на името на Георги Бакалов за изцяло творчество на антифашистка тематика - журналистика, книги, филми. След това всички имаха удоволствието да гледат неговия " Триптих за България или духовната страна ".

Сред гостите бяха един различен деец от Съпротивата в Стара Загора - Тотю Бакалов, който също като Джеки излиза от фашисткия затвор на 9.IХ.1944 година, и претендентът на Българска социалистическа партия за кмет на града на липите проф. Иван Върляков. За Тотю Бакалов Анжел Вагенщайн надписа образец от книгата си " Серенада за балканска гайда " и подари за тв " Стара Загора " диск със своя филм от времето на " Балкантурист " - " Криле над България ". По тв " Стара Загора " единствено преди дни, на 8 против 9 септември, беше излъчен филмът за Джеки " Изкуството е оръжие ", американска продукция на Андреа Саймън.

Във фоайето на Регионалната библиотека беше проведена галерия с голям брой фотоси на Анжел Вагенщайн и фрагменти от негови филми - " Тревога ", " Септемврийци ", " След края на света ", " Звезди ", " Борис I "...

Хубаво е, когато в партиите се приказва за просвета...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР