Много диетолози и защитници на здравето смятат, че е особено

...
Много диетолози и защитници на здравето смятат, че е особено
Коментари Харесай

5 супи, които ще ви стоплят през зимата

Много диетолози и бранители на здравето считат, че е изключително значимо да включите супата в ежедневната си диета през зимата. Помага за възобновяване на салдото на течностите в организма, защищава от настинки и като цяло, е незаменимо ядене.

Зимните супи като предписание, са с богато наличие, приготвени в гъст бульон. Те би трябвало да са питателни, по тази причина постоянно включват бобови растения и зърнени храни.

Подбрахме за вас 5 предписания за вкусни супи, които ще ви стоплят през зимата:

Грахова чорба с пушени меса

Граховата чорба с пушено месо е една от най-популярните супи. Благодарение на пушените меса, тя има специфичен усет и мирис, а с помощта на граха – потребни свойства. На първо място, грахът се прави оценка поради високото наличие на протеини в него. Той е същия като в месото, само че се усвоява по-добре. Граховият протеин съдържа незаменими аминокиселини.

Съставки:

Грах 250г

Пушено месо 400г

Картофи 3 бр

Лук 2 бр

Морков 1 бр

Корен магданоз 1 бр

Магданоз на усет

Дафинов лист 2 бр

Растително масло 2 супени лъжици

Сол, черен пипер на усет

Начин на подготвяне:

Поставете граха в тенджера със завряла вода и варете към час. Пушените свински ребра се нарязват на дребни парченца месо, а в случай че са огромни – се разполовяват. Нарежете лука, морковите и корена на магданоза на междинни части или кубчета, и ги запържете в растително масло до златисто кафяво. След като грахът е подготвен, прибавете картофите, нарязани на части, запържените зеленчуци и подправките, варете до подготвеност на картофите. Подправете със ситно нарязан магданоз и оставете да ври 10 минути.

Супа с топчета

Тази чорба е много лека, само че в това време сгряваща и засищаща. Месото е скъпо с високото наличие на скотски протеини, които са толкоз нужни за нас през зимата. Супата се прави елементарно.

Съставки:

Кайма 400 г

Картофи 2-3 бр

Кокоше яйце 1 бр

Лук 2 бр

Морков 1 бр

Растително масло 2 супени лъжици

Дафинов лист 2-3 бр

Сол, черен пипер на усет

Метод на подготвяне:

Настържете лука на ситно, чукнете яйцето и нарежете зелените подправки на ситно. Всичко това се смесва с каймата, солта и от тази примес се вършат дребни топчета – кюфтета. Сварете кюфтетата за 2-3 минути и по-късно ги отцедете от водата. Кюфтетата се заливат с 1 л вряла вода, прибавят се нарязаните на ситно картофи и се варят 10 минути. Нарежете морковите на лентички, а втората глава лук на кубчета. Запържете зеленчуците в растително масло, по-късно ги прибавете към супата и гответе на слаб огън още 5 минути.

 

Английска фасул супа

Боб чорбата е с голяма изгода за организма. Фасулът е измежду десетте най-полезни храни. Съдържа високосмилаеми протеини, витамини от група В, каротин и витамин С, аминокиселини и минерали. Благодарение на наличието на зеленчукови култури, той оказва помощ за възстановяване на метаболизма. Тази чорба сгрява и ни оставя сити за дълго време.

Съставки:

Телешко 500 г

Кайма 200 г

Моркови 2 бр

Лук 1 бр

Чесън 1-2 скилидки

Червен фасул 200 г

Зелен грах 100 г

Зелен фасул 150–200 г

Картофи 2-3 бр

Доматено пюре 3 – 4 с.л.

Растително масло 2 супени лъжици

Дафинов лист 2 бр

Захар на усет

Сладък червен пипер на усет

Сол, черен пипер на усет

Метод на готвене:

Накиснете аления фасул, след което го изплакнете и сварете в обособен съд до подготвеност, отцедете водата. Сложете месото да се вари в огромна тенджера. След като бульонът заври, отстранете пяната и прибавете дафиновия лист. Извадете свареното месо от бульона, прибавете в него картофите, нарязани на дребни кубчета, варете до омекване. Добавете сварения фасул, нарязаните моркови, грах и зелен фасул. Ситно нарязания лук се запържва с 1,5-2 с. л. доматено пюре и се прибавя към бульона. Към него се прибавят и останалото доматено пюре и накълцания на ситно чесън.

Сложете каймата в обособен тиган, посолете и поръсете с черен пипер, запържете до омекване и прибавете към супата. Добавете също захар, сладостен червен пипер, нарязано на ситно месо и гответе още 10 минути.

Пилешка чорба с кнедли

Горещата чорба въз основата на пилешки бульон може да усъвършенства работата на храносмилателния тракт, да има удобен резултат върху действието на нервната система, а също и да облекчи положението при настинки. Кнедлите ни насищат с нужните въглехидрати.

Съставки:

Пиле 1 бр

Морков 1 бр

Лук 1 бр

Картофи 2 бр

Пшенично брашно 200-250 гр

Кокоше яйце 1 бр

Сушени билки на усет

Дафинов лист 2 бр

Сол, черен пипер на усет

Масло 30 г

Метод на готвене:

В тенджера сложете дафиновите листа и зърната черен пипер, пилешкото месо, измито и нарязано на едри части, обелените моркови и задачите глави лук. Гответе на сдържан огън, като не забравяте да отстраните пяната.

От брашно, кокоше яйце, сол и сушени билки замесете гъсто тесто. Добавете вода последователно, като следите консистенцията. От готовото тесто разточете дребни топчета колкото пъдпъдъче яйце. Оставете ги да изсъхнат върху набрашнена дъска за рязане. Веднага откакто пилето и зеленчуците са съвсем подготвени, прибавете нарязаните на кубчета картофи в бульона. Останалият лук се нарязва на ситно, запържва се в маслото и се прибавя в тигана. Нарежете морковите и ги прибавете. 10 минути преди супата да е подготвена, увеличете котлона и последователно изсипете подсушените кнедли.

Веднага щом всички кнедли изплуват на повърхността и прелом 5 минути, супата е подготвена. Сервирайте с пресни билки и сметана.

Доматена чорба с ориз

Тази чорба съществува в съвсем всяка кухня по света. Доматите съдържат глюкоза, фруктоза, доста микроелементи, витамини А, В2, В6, К, Е, РР, а също по този начин са тип антидепресанти и имат противовъзпалителен резултат. А оризът е комплициран въглехидрат.

Съставки:

Месо с кости 200 г

Картофи 5 бр

Морков 1 бр

Лук 2 бр

Ориз 2–3 ч. л.

Масло 30 г

Доматено пюре 2-3 с.л.

Дафинов лист 2 бр

Зелени подправки на усет

Сол, черен пипер на усет

Метод на готвене:

Измийте месото с костите и сварете във вода, до момента в който омекне. Нарежете картофите на кубчета и изсипете в тигана, прибавете месото и сол на усет. Изплакнете ориза и го прибавете към картофите и месото.

Запържете лука и моркова в масло, до момента в който лукът стане транспарантен, прибавете доматеното пюре и оставете да къкри под похлупак за 1-2 минути, по-късно поръсете с черен пипер и изсипете в супата, когато картофите са съвсем подготвени. Дръжте супата на огъня за 3-5 минути и прибавете зеленчуците.  5 супи, които ще ви стоплят през зимата

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР