Много богати държави изпращат за рециклиране в чужбина боклуците, които

...
Много богати държави изпращат за рециклиране в чужбина боклуците, които
Коментари Харесай

Назрява световна криза с пластмасовите боклуци

Много богати страни изпращат за преработване в чужбина боклуците, които създават, защото това е на ниска цена, оказва помощ им да реализират задачите си за обработка на отпадъците и понижава сметищата на територията им. А за разрастващите се страни, приемащи боклуците, това е скъп източник на доходи. Замърсената пластмаса и отпадъците, които не могат да бъдат рециклирани, обаче постоянно се смесват и се събират в незаконни центрове за преправка. Къде се случва това и за какво е време да бъдат подхванати дейности?

Европейският съюз е най-големият експортьор на пластмасови боклуци, а Съединени американски щати са лидер по този индикатор в класацията на страните. Само дребна част от всички пластмаси, създадени в миналото, се рециклират. Често материалите не могат да бъдат рециклирани и нелегално се горят, изхвърлят се в сметища или плавателни канали, което

основава опасности за околната среда и публичното здраве

 

Притесненията, че могат да получат сходни боклуци, принуди страните да подхващат дейности. Филипините неотдавна върнаха на Канада тонове отпадъци, които съгласно управляващите в Манила погрешно са били обозначени през 2013 година и 2014 година като подлежаща на преработване пластмаса. Малайзия също върна на Испания пет контейнера с изхвърлени пластмаси, откакто откри, че те са нечисти. Властите в Куала Лумпур обявиха, че 3000 тона боклуци следва да бъдат изпратени назад във Англия, Съединени американски щати, Япония, Китай, Канада, Австралия, Холандия, Германия, Саудитска Арабия, Сингапур, Бангладеш, Норвегия и Франция.

За да разберем за какво тези страни са затрупани с толкоз доста боклуци, би трябвало да погледнем към Китай. До януари 2018 година Китай внасяше най-вече от международните пластмасови боклуци. Заради терзания от замърсяване обаче Пекин разгласи, че повече няма да изкупува рециклиран пластмасов скрап, в случай че няма 99.5% гаранции, че е чист. В резултат на това китайско решение световният експорт на пластмасови боклуци понижа съвсем на половина до края на 2018 година, съпоставено с равнищата му от 2016 година, сочи разбор на природозащитната организация „ Грийнпийс “. Появиха се известия, че пластмасови боклуци, подготвени за експорт, се складират, и че някои от тях са изпратени към други страни. Малайзия, Виетнам, Тайланд, Индонезия, Тайван, Южна Корея, Турция, Индия и Полша се съгласиха да одобряват непознати отпадъци.

Малайзия пое най-голяма част – импортираните пластмасови отпадъци от 10 страни единствено за първите 6 месеца на 2018 година бяха колкото общото количество, доставено през 2016 година и 2017 година Отпадъците, идващи в тези страни, обаче не могат да бъдат рециклирани и това основава проблеми. Малайзийското държавно управление да вземем за пример алармира за това властта в Лондон. „ Това, което английските жители считат, че изпращат за преработване, тук, в нашата страна, се изхвърля на сметищата “, изяснява малайзийският министър на околната среда Ео Би Ин.

Страните - вносителки на отпадък, регистрират увеличение на отпадъците, които са комплицирани за ръководство, и това

 

води до въвеждането на нови правила в някои страни

 

Полша да вземем за пример преди година разгласи по-строги ограничения, откакто избухнаха пожари на сметища. Те също по този начин направиха връзка сред увеличението на противозаконния импорт на отпадък и въведената от Китай възбрана. Тайланд краткотрайно забрани вноса на пластмасови боклуци и съобщи, че ще вкара цялостна възбрана до 2021 година

Малайзия анулира разрешителните за импорт и ограничи незаконните обработващи предприятия. Виетнам към този момент не издава нови лицензи и ще забрани вноса на пластмасов скрап до 2025 година През октомври Тайван разгласи, че ще внася единствено един източник на пластмасови отпадъци, а през март т.г. Индия удължи възбраната за импорт на твърди пластмасови боклуци.

Въпреки това към момента има голямо търсене тук-там, където да се изпращат пластмасите и други отпадъци за преработване. Остава и предизвикването по какъв метод да се отстранен. Има знаци, че след първичния триумф на рестриктивните мерки за импорт тези страни още веднъж са почнали да одобряват по-големи количества боклуци. Глобалният алианс за други възможности на изгарянето на боклуци съобщи, че след отчетливо понижаване „ вносът още веднъж е почнал да се усилва в последното тримесечие на 2018 година, което слага на тестване използването на въведените в страните забрани “. През 2016 година количеството на пластмасовите боклуци е било 235 милиона тона годишно и може да изпълни 4.8 млн. плувни басейна с олимпийски размери. Те ще доближат 417 млн. тона годишно до 2030 година

 

СКАНДАЛ

Решението на Филипините да бъдат върнати на Канада тоновете боклуци провокира дипломатически търкания сред висшите представители на двете страни. Президентът на Филипините Родриго Дутерте дори сподели, че е подготвен „ да разгласи война “ на Канада поради случилото се. Канадците дадоха обещание, че ще поемат всички разноски по връщането на пластмасата. Това би трябвало да се случи преди края на юни.

СЪГЛАСИЕ

187 страни се съгласиха през предходната година да включат пластмасата в Базелската спогодба за надзор на трансграничното придвижване на рискови боклуци и тяхното неутрализиране.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР