Много бих искал ловът на руски дипломати да приключи. Вярвам,

...
Много бих искал ловът на руски дипломати да приключи. Вярвам,
Коментари Харесай

Посланик Макаров: Приятелите ви от САЩ не искат "Балкански поток"

Много бих желал „ ловът на съветски дипломати ” да завърши. Вярвам, че газопроводът “Турски поток ” ще бъде издигнат и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва, съобщи съветският дипломат у нас Негово Превъзходителство Анатолий Макаров в изявление за бТВ.

Руският дипломат у нас Н. Пр. Анатолий Макаров раздели руско-българските връзки преди и след 21 октомври 2019 година Според него се случват неща, които не са разумни. Посланикът съобщи, че има сили, които не са заинтригувани от продължаването на „ Турски поток “ през България като „ Балкански “. Коментар за дипломатическите ходове на Борисов - тук.

Посланик Макаров напомни, че преди 21 октомври 2019 година сред България и Русия са извършени редица срещи на високо ниво: съветският министър председател Дмитрий Медведев посети България през март и беседва с премиера Бойко Борисов, по-късно при започване на лятото президентът Румен Радев беше в Санкт Петербург и се видя с Владимир Путин, по-късно министър председателят Борисов беше на Черноморския конгрес, през есента имаше срещи на Екатерина Захариева със Сергей Лавров и министър Денис Мантуров посети София. След това открихме 11-километровия водопровод, свързващ българската и турската газопреносна системи. Това се случи на 21 октомври.

Посланик Макаров съобщи, че малко по-късно е настъпил обратът. Той е бил извикан в българското външно министерство, където са му съобщили за изгонването на съветски посланик, упрекнат в шпионаж. Две седмици след откриването на „ Турски поток “ в Истанбул, която се състоя на 8 януари, още веднъж бях извикан в Министерство на външните работи, с цел да ми оповестят за изгонването на двама съветски дипломати. " Това обаче беше направено по неприемлив метод първо посредством общественото пространство – посредством медиите ", акцентира Макаров.

Той счита, че повода за тези проблеми в руско-българските връзки е планът „ Турски поток “ и неговото продължения през българска територия – „ Балкански поток “.

„ Какво се случи? Защо по този начин станаха нещата? Няма подобен казус в българо-руските връзки. На някого не му харесва това и не желае на територията на България да се случи Балкански поток “ и това се случва след 21 октомври. Предизвиква усеща на неспокойствие и оскърбление. Отношенията ни бяха във напредък и се гордеех с това “, сподели съветският посланик.

„ Вярвам, че газопроводът ще бъде издигнат. Чухме по радиото изявлението на американския заместител държавен секретар Дейвид Хейл, че „ Турски поток “ е едно и също нещо с „ Балкански поток “ и затова не би трябвало да се случи през територията на България “, напомни дипломат Макаров.

Според него, обаче, „ Турски поток “ и „ Балкански поток “ са две разнообразни неща и това се удостоверява от българския министър председател Бойко Борисов. „ Вярвам, че министър председателят е прав и аз му имам вяра. Не би трябвало да се основава напрежение в двустранните връзки. Това не е вярно. Руският газ по „ Турски поток “ ще бъде по-евтин за България, тъй като не би трябвало да се заплащат таксите за пренос през Румъния “, акцентира съветският дипломат.

„ Вашите американски съдружници не желаят да го има този газопровод, не желаят да има „ Балкански поток “. Попитах Теменужка Петкова, ще го има ли „ Балкански поток “ през България и тя ми отговори да, същото счита и министър председателят Борисов. Това устройва Москва “, сподели дипломат Макаров и акцентира, че сред двете страни ще има и други енергийни планове в бъдеще.

По отношение на шпионските кавги и съществуването на специфична съветска група за отстраняването на неуместни фигури, като да вземем за пример оръжейния търговец Емелиян Гебрев, Макаров отговори: Тази група е нещо като чудовището от Лох Нес. Всички приказват за него, само че никой не го е виждал. Това са мечти.

Руският дипломат съобщи, че не е осведомен със случая на Емелиян Гебрев, против който бе изработен опит за отравяне през 2015 година, тъй като тогава Макаров не е бил в България. Макаров идва у нас в края на 2016 година Според него тази история е особено реанимирана, с цел да навреди на положителните руско-български връзки. /БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР