Много българи се оказаха състрадателни. Човеколюбиво приеха и се грижат

...
Много българи се оказаха състрадателни. Човеколюбиво приеха и се грижат
Коментари Харесай

Нямаме нужната организация за посрещане на бежанците

Много българи се оказаха състрадателни. Човеколюбиво одобриха и се грижат за бежанците от Украйна. Дават ни доказателства, че добротата не ни е непозната. За страдание, такива доказателства рядко ни се случва да забележим.

Държавата ни не е на равнището на тези положителни българи. Вече 22 дни виновните институции още не са основали нужната организация за посрещане, настаняване и най-малко удовлетворителен живот на избягалите от войната майки и деца. Както постоянно, управляващите се оказаха неподготвени.

Вина за това имат и специфичните служби, че не проучиха рисковете. Вина имат и самите виновни институции, тъй като не видяха и не съобразиха последствията. В Европа седмици преди нахлуването на съветската войска се дебатираха рисковете от възможна експанзия. Сред тях заплахата от бежанска рецесия присъстваше на всички места , анализираше се и се оценяваше като брой хора, като организация и нужни запаси.

Свиканият на 15 февруари от президента Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност бе самобитен връх на безнаказаност. Вместо с рисковете, той се занима със стратегическите въпроси за боеспособността на нашата войска.

Нека се опитаме да влезем в ситуацията на една майка с дете, останала в България.

Настанена е краткотрайно някъде в държавна постройка, в частен хотел, призната е от българи-самаряни или се пробва да заплаща хотел. В първите две места страната отпуска по 40 лв. на емигрант, само че ще ги заплаща чак от 1 април 2022 година . Дотогава някой би трябвало да финансира със собствен оборотен капитал разноските за храна и хигиена. В първите дни на април би трябвало да посрещне огромните сметки за електрическа енергия за месец март и прочие На другите две места тези разноски би трябвало да се поемат от приютилите ги фамилии или майките би трябвало да ги посрещнат сами. А те в всеобщия случай не могат! Защото едно е да дадеш празния си апартамент на бежанци, напълно друго е да посрещнеш разноските за издръжката им.

За какви средства става въпрос до момента? Ако приемем, че страната и хотелиерите са се споразумели за достатъчната сума от 40 лв. дневно, по мои калкулации до през днешния ден разноските за украинските бежанци са към 18.5 млн. лв.. Досега Министерството на финансите не е отпуснало нито лев. Всички разноски са поети от български хотелиери, от семейства и от бежанците. Както бе казано, част от разноските ще бъдат възобновени след съвсем две седмици, а през това време ще продължат да се натрупат.

Оставям на съвестта на министрите от кабинета на Кирил Петков и особено на министъра на финансите редно ли е да кара български компании и семейства да вършат разноски за бежанците, които Европейският съюз дава обещание да покрие на българската страна? За мен това е скандално! Впрочем и мудността на Европейската комисия е към този момент нетърпима. От всички приказки за милиарди помощ, до момента Съюзът е отпуснал единствено едвам €600 млн. и то на самата Украйна, а не на страните, които одобряват бежанци.

Дори да желаят, в голямото си болшинство украинците не могат да посрещат тези настоящи разноски. Гривните, които носят, не се обменят в левове. Ако няма кой да им помогне, безусловно ще гладуват, въпреки и настанени по места. Дори да се откри някакъв механизъм за обмяна сред Българска народна банка и Националната банка на Украйна, поради въведеното от последната ограничаване за изтегляне на валута в размер на €200, тези пари няма да стигнат до средата . Бежанците не могат да финансират разноските си, в случай че не си намерят работа.

До през вчерашния ден управляващите не бяха в положение да записват бежанците, които желаят краткотраен филантропичен статут, с цел да могат да потърсят работа , а децата им да тръгнат на учебно заведение. Нямат компютърна стратегия, нямат бланки, само че пък на ул. " Монтевидео " 21А (където се обитава Държавната организация за бежанците -бел.ред.) са груби, невъзпитани и неподготвени. И по тази причина повече от половината украинци търсят по-хуманна и проведена страна от нашата.

Изводът е: Не, господин министър председател! Не сте създали стратегия за поддръжка на бежанците, търсещи протекция у нас от войната. Ако сте създали нещо, то е недомислено, с нетърпими пропуски и не се ползва.

Отговорните институции сте длъжни

Да създадете организация за изхранване и покриване на настоящите разноски на всички бежанци , а освен на настанените в държавни здания и в хотелите. Това може да стане като предоставите на бежанците, които са в частни домове, купони за извършване на покупки в огромните търговски вериги;

Веднага да отстраните всевъзможни спънки пред регистрирането на бежанците, които одобряват да останат в България и да ги информирате по формален път за всички техни права и задължения;

Да създадете механизми, в това число финансови, за д а подпомогнете активността на всички оживели в последните 10 години неправителствени организации с филантропична цел и доброволци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР