“Млечният бос Димитър Зоров повежда фермерите срещу безочието на властта.

...
“Млечният бос Димитър Зоров повежда фермерите срещу безочието на властта.
Коментари Харесай

“Млечният бос” Димитър Зоров повежда фермерите срещу безочието на властта

“Млечният необут ” Димитър Зоров повежда фермерите против безочието на властта. А земеделският министър Кирил Вътев е изправен пред сериозен миг на непоносимост от страна на производителите. Във вторник сутринта подготвящи митинг животновъди оповестиха, че ще търсят подпомагане от ГЕРБ и Движение за права и свободи за оставката му.

Те са ръководени от един от ръководителите на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров.

Протестът е плануван за четвъртък, 23 ноември. Шествието ще тръгне в 11:00 часа от Министерството на земеделието и храните и ще приключи пред Министерския съвет.

Поводът, който вбеси служащите, са думи на министъра във връзка хроничното неодобрение в сектора.

„ Време да слязат на земята, да спрат да ламтят, а да си вдигнат продуктивността “, съобщи Кирил Вътев.

Това се случи, откакто увери, че заплащанията към сектора се правят ритмично и няма причина за безпокойствие.

“Министърът на земеделието ни назова алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и по тази причина се обръщаме към ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат нашето искане за оставка на министъра. Това сподели през днешния ден фермерът Бойко Синапов.

Основният уредник на митинга е Димитър Зоров, съпредседател е на Националния съюз на говедовъдите. Той има овцеферма и кравеферма и е притежател на мандра „ Пършевица “. Зааедно с него уредници са и Бойко Синапов от Обединени български животновъди и Пенка Христова от Институт на дамите фермери и други

Зоров дефинира като главен проблем обезпечаването на по-голяма дотация поради войната в Украйна. В момента „ таванът “ на тази помощ е 250 000 евро и огромните фермери към този момент са ги усвоили. Междувременно от Брюксел пристигна новината, че таванът на въпросната помощ се подвига до 280 000 евро на стопанство.

“Браншът отива към тежък крах. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко ”, сподели Зоров.

От сектора упорстват и за среща с премиера Николай Денков, като слагат период на властта – да извърши настояванията им до края на седмицата.

Вчера Кирил Вътев отговори пред медиите, че е заинтригуван от подхванатите дейности. Той напомни, че при идването на държавното управление на власт през юни е имало огромно закъснение и е направено всичко допустимо да се навакса.

“Искаме оставката на министър Вътев, тъй като ние бяхме първата асоциация, която го подкрепихме и го подкрепихме, когато беше номиниран за министър. Но в този момент нещата не стоят по този начин, той ни излъга ”, съобщи Бойко Синапов от Обединени български животновъди.

Украинска помощ

“До края на седмицата би трябвало да бъде изплетена на всички хора полагащата им се украинска помощ. Също по този начин желаеме отпадане на модуларната ставка – всички хора би трябвало да получават идентични пари – те имат идентични разноски за животните. Освен това да се откри бюджет и ставката, която в този момент е 40 евро, да бъде не по-ниска от тази, която е била до в този момент – 190 лв. на говедо и 300 на бивол ”, прикани Димитър Зоров от Национален съюз на говедовъдите.

“Положението е пагубно ”

“Протестът е легален. Пуснали сме уведомления до Столичната община и Министерство на вътрешните работи ”, добави Зоров.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев разяснява, че 90% от разноските на оранжериите са сила.

“При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента търсим от министъра да подсигурят газта, да имат сигурност нашите служащи да работят. Както са поставили министър Вътев, по този начин да му намерят друга работа. Движение за права и свободи и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат експерт ”, прикани той.

Георгиев се обърна и към Вътев и прикани да одобри организациите.

Safenews, напомня,че няколко животновъдни организации се опълчиха на политиката на държавното управление в бранша. Според тях политиката, която сега се организира води до заличаване на българското млечно отглеждане на животни. По тази причина те сигнализираха какви са техните проблеми и показаха съответни претенции за излизане от рецесията.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР