Млечните продукти, яйцата и маслата у нас са по-скъпи спрямо

...
Млечните продукти, яйцата и маслата у нас са по-скъпи спрямо
Коментари Харесай

Млечните продукти, яйцата и маслата у нас: По-скъпи спрямо средните цени в Европа

Млечните артикули, яйцата и маслата у нас са по-скъпи по отношение на междинните цени в Европа. Това сочат данните на Евростат.

Въпреки това цените у нас остават вторите най-ниски в Европейския съюз По-ниски са единствено цените в Румъния - 52% от междинните за Европа.

Най-високи са цените в Люксембург, Ирландия и Дания.

Храните, облеклата и разноските за връзки са измежду най-бързо повишаващите се за семействата у нас.

Сред потребителските артикули храните се оскъпяват най-вече - с близо 87%. Сред тях обаче маслата, млечните артикули и яйцата даже надвишават средноевропейските нива с над 130%.

Гражданите също усещат повишаването.

" Не знам за какво е това безсрамие. Такава облага да вършат ", разяснява Иван Караиванов.

" Яйцата са доста скъпи ", добавя Здравка Грънчарова.

Въпреки по-високите цени на тези артикули семействата не лимитират потреблението, регистрират икономистите.

Цената на литър мляко остава три пъти по-висока макар, че изкупните цени са все по този начин под себестойността, недоволстват фермерите.

" Изкупната цена през последните месеци се движи от 60 стотинки до 90-95 ст за някои обособени ферми. По статистика за месец юни е 89 ст. ", съобщи Михаил Михайлов, шеф на Националния съюз на говедовъдите.

" Бих търсил обяснението в недостатъци на пазара в България - дали има спънки пред вноса, дали има някакво споразумение във компаниите в бранша, схваща не е роля на икономистите да дават такива пояснения ", разяснява Адриан Николов, икономист в Института за пазарна стопанска система.

Продължителната ниска изкупна цена на суровото мляко води до отрицателни отблясъци върху бранша - прекосяване към месодайно говедовъдство, очистване на млекодайните животни и утежняване на качеството на фуражите поради скъпите им цени. Последното води и до-понижаване на качеството на млякото.

" Съвсем обикновено е да падне маслеността, да паднат и протеините индикаторите, които са най-важни при млекопреработването ", посочи Михаил Михайлов, изп. дир. на Националния съюз на говедовъдите.

От инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите обявиха:

" Нашите инспекции в питателните магазини не престават. За страдание продължаваме да откриваме и нарушавания, и нелоялни търговски практики. Към този миг сме направили близо 1200 инспекции, а нарушаванията са към 800, от които нелоялните търговски практики са към 350 ", сподели още Ангел Джалев, Комисия за отбрана на потребителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР