Млечните продукти са изключително важни за един балансиран хранителен режим.

...
Млечните продукти са изключително важни за един балансиран хранителен режим.
Коментари Харесай

Калории в сирената

Млечните артикули са извънредно значими за един уравновесен хранителен режим. Калориите в тях варират, защото тази систематизирана група включва: мляко-прясно и кисело, извара, сирене и други

Заради особеното мнение, което някои експерти и диетолози имат за прясното мляко, обявявайки го за доста по-трудно усвоимо изключително с напредването на възрастта, най-препоръчваните млечни артикули остават сирената.

Те имат и най-разнообразна палитра от типове и техният банкет може да ни достави с нужните количества калций, фосфор и белтък. Ето някои примерни сирена, техните калории и наличие на мазнини:

„ Едам ” е холандско сирене с леко жълт цвят и нормално се продава, обгърнато в парафин с червен цвят. Има непоказен усет и леко осоляване. В 100 гр. „ Едам ” се съдържат 333 калории и 25 гр. мазнини.

Сиренето „ Ементал ” /или „ Ементалер ”/ е швейцарско. То също има жълт цвят и междинна неотстъпчивост, лют и леко блудкав усет. 100 грамово парче от него съдържа 382 калории и 29 гр. мазнини.

Гауда е известно холандско сирене. В взаимозависимост от степента си на узряване се трансформира от леко сметаново на усет и с кремообразна консистенция до по-твърдо, с лют и изострен усет. Продава се обгърнато в гладка восъчна кора. В 100 г от него се съдържат 375 калории и 31 гр. мазнини.

Традиционното швейцарско сирене Грюер е жълто на цвят, твърдо, с висока соленост, която се ускорява при процеса на зреене, има леко орехов усет. В 100 г „ Грюер ” се съдържат 409 калории и 33 гр. мазнини.

 Калории в сирената

Английското сирене от краве мляко „ Лестър ” се създава по подобен метод с приготовлението на сиренето „ Чедър ”, от което единствено че е по-ронливо. Наричано е и „ Червен Лестър ”, поради екстракта от тропическото дърво анато, което му придава този цвят. В 100 гр. от него се съдържат 401 калории и 33 г мазнини.

Моцарела е извънредно известно италианско прясно и меко сирене. Произвежда се най-вече от краве мляко и не е продължително. Със 100 г „ Моцарела ” консумираме и 289 калории и 21 гр. мазнини.

Пармезанът / ”Пармиджано Реджано ”/ е най-популярното твърдо, продължително италианско сирене. В 100 грама „ Пармезан ” има 452 калории и 32 г мазнини.

Рокфор е френско синьо сирене от овче мляко. В 100 грамово парче се съдържат 375 калории и 32 г мазнини.

Чешайър е британско сирене. Плътно на консистенция, ронливо и с жълтеникав цвят. В 100 г „ Чешайър ” се съдържат 379 калории и 31 г мазнини.

Данаблю. Датското синьо сирене е солено и мощно на усет сирене. В 100 грама от него се съдържат 347 калории и 29 г мазнини.

Камамбер е тип меко краве сирене от Франция. Отличава се с лека бяла мухъл. Съдържанието на калории в 100 грама Камамбер е 297 калории и 23 гр. мазнини.

Чедър сиренето е релативно твърдо, бледожълто. Произхожда от Англия и се създава от краве мляко. В 100 г Чедър се съдържат 412 калории и 34 г мазнини.

Бри е френско меко краве сирене, получило наименованието от едноименната област. В 100 грамово парче Бри се съдържат 319 калории и 26 г мазнини.

Двоен Глостър е британско сирене. Съдържанието в 100 грамово парче на калории е 405, а на мазнини - 34 година

Горгонзола - тип италианско синьо сирене. Произвежда се от краве и козе мляко. Съдържание в 100 грамово парче: 334 калории и 27 г мазнини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР