Младите учени от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

...
Младите учени от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки
Коментари Харесай

Националните отбори по астрономия и астрофизика донесоха нови 11 медала за България |

Младите учени от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки не престават да потвърждават знанията си и да печелят награди и самопризнание. В едно от най-престижните надпревари – 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика (МОАА) – българските гимназисти завоюваха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов орден. Носител на златният орден е Явор Йорданов (НПМГ), сребра завоюваха Александър Проданов (ПМГ Казанлък), Иван Попов (ПМГ Гоце Делчев) и Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), а бронзовото отличие се поставя на Васил Николов (ПЧМГ, към този момент студент в СУ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ " Наука за деца ", ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН). Успехът им идва в конкуренция с над 230 състезатели от 48 страни (вкл. България) в отдалечена конкуренция с виртуален хазаин Колумбия, която се организира сред 14 и 21 ноември 2021 година

Ден преди старта на МОАА, тимът ни по астрономия също се показа на най-високо равнище, спечелвайки 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала от Международната отдалечена олимпиада по астрономия с хазаин Италия. Носителите на златни медали са учениците Лора Лукманова (СМГ) и Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), сребро завоюваха Калоян Цанев (ПЧМГ) и Баян Гечев (СМГ), а с бронзови медали се закичиха Стела Бинева (ПМГ Хасково) и Гео Калфов (ПЧМГ). Ръководители на тима са Ева Божурова (НАОП " Николай Коперник " - Варна) и Никола Каравасилев (ЧСУ " Наука за деца ", ПЧМГ).

С тези достижения българските възпитаници за следващ път слагат страната ни на международната карта на бъдещите очаквания в сферите на разнообразни научни дисциплини. За да продължат да имат опция за това, зад тях застава и най-голямата благотворителна самодейност на Vivacom – Операция „ Жълти стотинки “, чието юбилейно десето издание тече сега и ще продължи до края на януари 2022 година Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН). Те ще се употребяват за подготовката и присъединяване на младите български олимпийци от тимовете по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, филология, физика и химия в интернационалните надпревари.

Средствата за Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки се набират в касичките на Операция „ Жълти стотинки “, позиционирани в магазините на Vivacom и в комерсиалните обекти на сътрудниците на акцията. Другите способи за подаяние са, посредством изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през цифровият портфейл Pay by Vivacom от меню „ Изпрати “, секция „ Дари с Pay by Vivacom ” или непосредствено на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

„ 11 медала в влиятелни интернационалните надпревари по астрономия и астрофизика в границите на месец – това е голям триумф, с който всички можем да се гордеем. Днес можем да покажем поддръжката си за тези умни деца, които са нашето бъдеще, като се включим в Операция „ Жълти стотинки “. Науката и образованието са същинските мотори на напредъка и всички донори в акцията застават зад една същински стойностна идея ”, сподели Веселка Вуткова, шеф „ Корпоративни връзки “ на Vivacom.

Операция „ Жълти стотинки ” 2021 се осъществя в партньорство с Българския дарителски конгрес и с поддръжката на редица корпоративни и медийни сътрудници, които застават зад тази идея.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР