Младите хора във Франция, включително такива, които още не работят,

...
Младите хора във Франция, включително такива, които още не работят,
Коментари Харесай

Младото поколение във Франция се вдига на протест срещу пенсионната реформа

Младите хора във Франция, в това число такива, които още не работят, излизат през днешния ден на митинг против проектите на държавното управление да усили възрастта за пенсиониране, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Студентите и учениците възнамеряват да блокират достъпа до някои университети и гимназии, а митинг е проведен в Париж като част от против, която Народното събрание разисква.

За потомство, което до момента се тревожеше от инфлацията, неразбираемите вероятности за работа и климатичните промени, законопроектът за пенсионната промяна поражда нови въпроси за изгодата младежите да поставят старания.

" Не желая цялостен живот да работя и най-после да съм изцедена ", съобщи 15-годишно момиче, участващо в блокирането на входа към гимназията си дружно със свои съученици на митинг предишния месец. " За нас е значимо да покажем, че на младите ни пука за бъдещето ни ", сподели още тя.

В митингите участваха младежи, които се сплотиха против пенсионната промяна, откогато тя бе препоръчана през януари, само че студентските общности и съюзи през днешния ден упорстват да се обърне повече внимание на страховете на младото потомство.
Президентът Еманюел Макрон желае да усили възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и да направи други промени, нужни съгласно него за опазване на публичната пенсионна система финансово постоянна, защото популацията застарява. Опонентите му настояват, че вместо това заможните данъкоплатци и компании би трябвало да се застъпят и да заплащат повече.
Двадесет и три годишен студент, взел участие в предходни митинги, слага под въпрос концепцията, че упоритият труд прави човек благополучен. " Трябва да работим по-малко и да имаме повече свободно време ", споделя той. Младежът и други протестиращи споделят безпокойството на по-възрастните протестиращи, че Франция върви към система, при която вместо да работят, с цел да живеят, хората ще би трябвало да живеят, с цел да работят.На един от митингите младеж държеше афиш с надпис: " Не желая родителите ми да умрат на работа. "

Тома Кутро, икономист, експерт по опазване на здравето и условия на труд, разказва необятно публикуваното чувство, че " работата е станала непоносима ".

" Младите хора схващат, че изискванията на труд се утежняват и че чиновниците към този момент не схващат за какво работят ", споделя той.

 Франция: където стачките са метод на живот Франция: където стачките са метод на живот

Сред младите стачкуващи има доста последователи на крайнолявата партия " Непокорна Франция ", само че и на други партии с разнообразни визии. Според тях главно човешко право е да може да се живее от държавна пенсия и възприемат промяната като оттегляне от мъчно извоюваните обществени придобивки.18-годишната Елиза Льопети към този момент работи на повърхностен работен ден в бар, до момента в който в същото време продължава образованието си, с цел да стане учителка, и не може да си разреши да стачкува. Но поддържа митингите.

" Искам да стана преподавател, само че не мога да се показва да работя до 64 години ", споделя тя. " Целта след цялостен живот упорита работа е да мога да извозвам време със фамилията си. "

Някои имат по-апокалиптична позиция, казвайки, че времето им на Земята към този момент е застрашено от климатичните промени. " Да работим до 67, когато ще бъде над 55 градуса (по Целзий), няма смисъл ", майтапи се Аниса Содемон, на 29 години, чиято работа в медийния бранш е обвързвана с екологията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР