Млад мъж е открил златен медальон, монета, накити и други

...
Млад мъж е открил златен медальон, монета, накити и други
Коментари Харесай

Тракторист откри ценни римски находки край Стражица и ги предаде на музея

Млад мъж е разкрил златен медальон, монета, украшения и други скъпи артефакти от III век , до момента в който орал с трактора си равнищата край стражишкото село Нова Върбовка, заяви „ Българска национална телевизия “. 

Руси Илиев не се е поблазнил от цената на богатство и незабавно е алармирал органите на реда за откритието си. Баща му, който е кмет на селото, споделя че синът му е звъннал първо на него и му съобщил, че е разкрил гроб с два човешки скелета и разнообразни артефакти. Двамата повикали служителя на реда, а по-късно се обадили и на археолози.

Директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново доктор Иван Църов  оповестява, че в двата гроба са открити богати блага , което ще рече, че това е било заможна, евентуално земеделска фамилия. Мястото, на което е направено откритието съзнателно не се оповестява, с цел да не притегли иманяри

Всички артефакти към този момент се изследват в лаборатория и занапред учените ще откриват тяхното значение. Археолозите са безапелационни, че едни от най-значимите находки в България са открити от почтени хора като Руси Илиев .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР