Млад архитект поде кампания за спасяване на училището в Хвойна

...
Млад архитект поде кампания за спасяване на училището в Хвойна
Коментари Харесай

Млад архитект с кампания за спасяване на училището в Хвойна, сдружението на джипитата иска да го купи

Млад проектант поде акция за избавяне на учебното заведение в Хвойна и в този момент Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България желае да го купи за обучителен център. Това излиза наяве от известие на фондация „ Даскал Брънзалов “, учредена по концепция на 24-годишната Кристияна Брънзалова. Тя е проектант, приключила е Политехническия университет в Милано, Италия.
Младата родопчанка е с корени от Хвойна. За дипломната си работа по " Архитектурен дизайн и презервация " трябвало да приготви нови функционалности на тогавашни колонии на италианската фашистка юноша. При една от ваканциите си в България обаче Кристияна открива друго предизвикателство, което я въодушевява. Това е изоставеното учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в село Хвойна.

Снимка: Кристияна Брънзалова
Тогава тя предлага на научния й началник да промени тематиката на създаването й и вместо здания в Италия, обект на дипломната й работа да станат остарели здания в Хвойна. Студентката търси в общината чертежите на учебното заведение. Удивлява се на образеца му за модернизъм. В дипломната си работа тя създава план по какъв начин остарялото учебно заведение да стане база за изнесени офиси.
Сградата е каменна, строена е през 30-те години на предишния век и е дело на известния пловдивски проектант Боян Чинков. До нея е постройката на по-старото учебно заведение, което е на 160 години и което дружно с църквата „ Пророк Илия “ е колективен архитектурен комплекс.
„ Никъде не видях по света по-голям капацитет за нова функционалност на остаряла постройка от тази постройка на учебното заведение. Мястото е обградено от архитектурен магнетизъм на този комплекс от църквата с килийното учебно заведение - остарялото учебно заведение, строено през 1893 година, и новото, което е строено 1930 година и разширявано в 1973 година Има капиталови планове и нямам срещу постройката да бъде закупена, само че имам срещу тя да бъде бутана или да бъде нарушаван архитектурният й образ ", споделя Кристияна.
„ Щастливи сме да споделим една огромна вест, директно обвързвана с нашата кауза- НСОПЛБ публично насочи питане до община Чепеларе ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА СГРАДАТА НА УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ХВОЙНА!!! Рядко използваме толкоз доста основни букви, само че вълнението е огромно. Има инвеститорски интерес от съзнателни купувачи, които правят оценка архитектурните качества на зданието, както и всички съпътстващи фактори към това, че учебното заведение се намира точно в Хвойна!!! “, оповестяват от фондацията.
Въпросът е прегледан на изнесено съвещание на Общинския съвет в ловния дом на село Хвойна на 24 януари.
„ Това учебно заведение почти 10 години не извършва функционалностите си. Децата от целия район на Долен Рупчос - Орехово, Малево, Хвойна и Павелско, учат в Павелско. Навремето е било доста тежко да се вземе решение кое учебно заведение да се затвори. Така са решили тогава да остане единствено учебното заведение в Павелско. Училището в село Хвойна е доста забавно от архитектурна позиция. Миналата година едно младо момиче Кристияна Брънзалова, приключило архитектура в Милано - Италия, трябвало да направи дипломната си работа, и изиска достъп до учебното заведение и чертежите за него. Идеята й беше да изследва опцията то да се употребява с друго предопределение. Тя провежда предходната година едно доста забавно благотворително събитие. Българи, които живеят в Италия, нейни другари, както и от общината проведоха събитието. Но поради тежкото финансово състояние на хората в общината, доста дребна сума се събра от дарения, а общината няма по какъв начин да отделя средства да го поддържа “, сподели кметицата на Чепеларе Славка Чакърова.
Изявата на Кристияна Брънзалова беше доста необятно медийно отразена. И по-късно в общината постъпва предложение за инвеститорско желание от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.
Училището се състои от три здания.
„ Най-старата е в действителност забавна като архитектура. Ние взехме решение да го запазим и да го превърнем в етнографски комплекс. Предстои с специалисти да уточним дали да е музей или място, където да идват деца от цяла България и да учат занаятите, типични за Родопите - тъкане, предене, правене на гайди “, уточни Чакърова.
Решението на Общинския съвет от 24 януари е да раздели комплекса на два урегулирани поземлени парцела. Предстои локалната администрация да насочи питане до министъра на образованието да трансформира парцела от обществена общинска в частна общинска благосъстоятелност.
С решението единият парцел е самостоятелен като многофункционална база за образование, отдих и спорт. А другият – аз етнографски комплекс.
Всъщност събитието, което провежда през август месец Кристияна, беше в действителност завладяващо. Тя назова събора „ Архитектурно-фолклорна благотворителна самодейност с мото „ Камък върху камък ще остане “ с концепцията да се съберат средства за ремонт на остарялото учебно заведение, с цел да заживее нов живот.
Докато на открито хората тропаха обичаните си хорà, в постройката на учебното заведение беше подредена експозиции с архитектурна тема. Една от тях бе дипломната й работа.
В подготовката и разчистването Кристияна увлече над 40 доброволци, студенти от Европа. Постепенно акцията им прерасна във фондация " Даскал Брънзалов ", кръстена по този начин в памет на дядовците на Кристияна, които са преподавали в учебното заведение в село Хвойна и са я въодушевили да се заеме със спасяването му.
" Радвам се, че има към този момент подобен вложител, който е заявил пред нас, че ще резервира постройката по верния метод и ще се съветват с мен за архитектурния й образ, поради това, че имам много повече информация за нея. Това е доста правилно към нашата идея - да се откри покупател, който да вдъхне нов живот на постройката, само че да резервира присъщите й детайли. Тя е неповторим образец за плановете на арх. Чинков, защото той е творил основно в градовете. Намерението на сдружението е да я трансформира в непрекъснат обучителен център, което е и огромен плюс за селото, защото ще има живот в него ", споделя Кристияна.
Представители на Сдружението на джипитата участвали на изнесеното в Хвойна общинско съвещание. Те помолили по-бързо да се извърши процедурата по продажба, с цел да стартират работа.
„ Инвеститорът имаше предпочитание за по-бързо предписание, само че има периоди, които ние не можем да прескочим. Сега разпореждаме направа на скици, оценки, ще чакаме позволение от министъра да преотредим парцелите “, изясни кметицата Чакърова.
Младата архитектка приканва за избавяне на архитектурните съкровища. " Модернизмът от 30-те и 50-те години на предишния век е доста добре изразен в България. Имаме ужасно положителни образци, които в чужбина се опазват, само че в България сме повече склонни да бутнем и да създадем още веднъж, в сравнение с да вложим сила да разберем и запазим една постройка. Това е светотатство - да не се преценяват измененията с архитектурния образ на постройките като да вземем за пример на каменна постройка да се поставят алуминиеви дограми и козирки “, споделя Кристияна.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Добрите вести  8 морски орли са видяни в резерват 8 морски орли са видяни в резерват " Сребърна "  Три секвои от Кюстендилско в борба за Три секвои от Кюстендилско в борба за " Европейско дърво на годината 2018 "  Българка е отличена със Златен знак за заслуги към Република Австрия Българка е отличена със Златен знак за заслуги към Република Австрия  Започва Започва " Сурва "  Благотоврителното тичане Благотоврителното тичане " 36 часа " притегли над 16 хиляди лева дарения за децата с онкохематологичи болести Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Индустриалните служащи в Германия обяв...
Втора 24-часова стачка в започнаха четвъртък индустриалните служащи в Германия. Те упорстват за по-добро възнаграждение на труда си и нама...
Три секвои от Кюстендилско в борба за " Евр... Гърция предложила името " Горнамакедония " Атанасов: Пропагандната машина се пробва д... Новият канал на Viasat World EPIC DRAMA ве... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 2 февруари
Овен Този петък избягвайте компанията на хора, които не са ви приятни. Днес ще сте извънредно чувствителни към всичко, което не ви х...
Българска певица почина в Съединени американски щати 2018 ще бъде невероятна година за ЕДНА ЗОД... Трима ранени при гърмеж в Анкара Комунизмът - безконечната болест НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Румен Радев: България не би трябвало да ратиф...
Истанбулската спогодба в сегашния си тип е зле написан документ, който позволява неясноти и най-различно пояснение. Моето мнение е, че...
Пет партии желаеха криминализиране на отр... Каракачанов желае референдум против гей брак... Глас от Лондон: " Кремълският лист " работ... " Коммерсант ": Полша не намира съдружници сре...  www.expert.bg  Британски министър: След Brexit няма да имаме митнически съюз с Европейски Съюз Британски министър: След Brexit няма да...  Велев: Липсата на човешки запас е по-сериозен проблем от корупцията Велев: Липсата на човешки запас е по-се...  3 значими урока, които научавате единствено посредством неуспех 3 значими урока, които научавате единствено посредством...  Караниколов: Има засилен интерес на вложители към България Караниколов: Има засилен интерес на инве...  www.iwoman.bg  Зимен фамилен празник на Витоша този уикенд Зимен фамилен празник на Витоша този уике...  Свалиха обвиняванията против Джим Кери поради гибелта на някогашната му Свалиха обвиняванията против Джим Кери зара...  Защо толкоз ни нервира неналичието на отговор на известията ни Защо толкоз ни нервира неналичието на отгово...  Тенденции в грима, наложени от звездите Тенденции в грима, наложени от звездите  http://www.sportlive.bg  Последната контрола на ЦСКА е против тим за 100 милиона Последната контрола на ЦСКА е против отбо...  Италиански опашкар не се отхвърля от звезда на ЦСКА Италиански опашкар не се отхвърля от звез...  Португалците пред дебют за Левски Португалците пред дебют за Левски  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Нови Най-четени Най-коментирани В Асеновград пропада път, построен за милион преди три години... 49 0 Млад проектант с акция за избавяне на учебното заведение в Хвойна, съдружие... 36 0 Оставиха Ивайло Борисов - Ториното в ареста... 62 0 Симеонов против Каракачанов за рефере

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР