Митрополит Епифаний призова за единство на всички православни християни и

...
Митрополит Епифаний призова за единство на всички православни християни и
Коментари Харесай

Митрополит Епифаний поведе украинската църква

Митрополит Епифаний прикани за единение на всички православни християни и изрази вяра, че украинската черква ще получи статут на патриаршия.

Епифаний през днешния ден взе участие в божествена света литургия, по време на която се състоя интронизацията му. Церемонията беше в катедралата " Света София " в Киев.

На литургията участва президентът на Украйна Петро Порошенко, само че и възможния му противник в конкуренцията на идните избори - някогашният министър председател Юлия Тимошенко.

" Ние имаме вяра, че с Божията помощ делото за единството на украинското православие ще бъде сполучливо приключена, както се увенча с триумф вековната битка за автокефалия ", съобщи Епифаний. По думите му до този миг пред православните християни в Украйна са стояли дилемите да се обединят в поместна черква и да получат томос за автономия. Сега към този момент пред украинската черква стоят дилемите да утвърди единението, да продължи своето развиване и да укрепи църквата.

Също такава значима задача е да се разшири взаимоотношението с другите сестрински поместни църкви. " Ние имаме вяра, че в случай че в бъдеще тези наши старания се увенчаят с триумф, то и нашата черква ще получи статут на патриаршия ", декларира митрополит Епифаний.

Също по този начин митрополитът твърди, че украинската черква ще остане отворена за разговор с останалите християнски църкви и религиозни организации както в Украйна, по този начин и зад граница.

Преди месец на събор Украйна избра Епифаний за началник на новата си национална черква, отбелязвайки историческо разединение от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна.

Украинската православна черква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а водачите на Украйна считат, че църковната самостоятелност е жизненоважна за справяне с съветската интервенция в страната.

Отделянето на украинската черква и приемането от нейна страна на томос от Вселенския патриарх Вартоломей стана на фона на извънредно неприятните връзки с Русия - изострени до прекаленост след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 година и въведеното от Украйна военно състояние през ноември, откакто Русия плени три нейни военни кораба в Керченския пролив на 25 ноември. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР