Митрофанова: Възмутени сме от факта и формата на взетото от

...
Митрофанова: Възмутени сме от факта и формата на взетото от
Коментари Харесай

България експулсира предстоятеля на руската църква в София заради шпионаж

Митрофанова: Възмутени сме от обстоятелството и формата на взетото от решение

Българските управляващи експулсират архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна черква в София. Това заяви ТАСС по информация на съветското посолство в България. " Българските управляващи смятат отец Васиан за опасност за националната сигурност ", показват съветските дипломати.

Архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за настоятел на Подворието на Руската православна черква в София на 7 март 2018 година по решение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Елеонора Митрофанова съобщи пред ТАСС, че свещениците от Руската православна черква са били извикани в миграционната работа, където им е било казано, че съставляват опасност за националната сигурност на България и би трябвало да изоставен страната още през днешния ден.

„ След това те били отведени до домовете им, с цел да могат да съберат движимостите си, след което ще бъдат отведени до църквата и по-късно до границата със Сърбия " “, сподели тя.

„ Това е невиждано събитие, църквата е отделена от страната и е неразбираемо по какъв начин духовници могат да заплашват националната сигурност “, добави посланикът. Според нея доста енориаши вървят в Руската черква в София и сходно събитие е „ рухване в бездната “.

„ Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата черква ", означи Митрофанова.

По-късно в страницата на посолството на Русия се появи текст с коментар на обстановката:

„ На 21 септември т.г българските управляващи започнаха груби, фрапантни дейности за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан и двама чиновници на църквата „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “.

Възмутени сме от обстоятелството и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че настоящето управление на България си е сложило задачата да унищожи освен обществено-политическите, културните и филантропичните връзки сред нашите страни, само че и да скъса връзките сред сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби съветския и българския нации един против различен. Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – заветен и чист ден за вярващите на Руската православна черква.

‼️ Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимоотношение лежи напълно върху българската страна “, пишат от посолството. 

Припомняме, че трима дипломатически чиновници на съветското посолство в Скопие и един духовник от Руската православна черква са били оповестени в петък – 15 септември, за нежелани от властите в Северна Македония поради шпионска дейност и те би трябвало да изоставен страната.  Руският духовник е предстоятел на съветската черква в София. Това заяви съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов в " Говори в този момент " на БНТ. По думите му въпросният духовник се опитвал да внесе ерес в македонската черква.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР