Мистериозното петно от флуоресцентно зелена вода, което се появи в

...
Мистериозното петно от флуоресцентно зелена вода, което се появи в
Коментари Харесай

Откриха причината за зеления цвят на венецианския Гранд канал

Мистериозното леке от флуоресцентно зелена вода, което се появи в фамозния канал Гранд във Венеция в неделя, е породено от химикал, който нормално се употребява в подводното строителство, с цел да помогне за идентифициране на течове, настояват еколози.


Химикалът - флуоресцеин - е нетоксичен. Все още не е ясно по какъв начин веществото се е озовало в канала, само че Регионалната организация за околната среда във Венеция (ARPAV) съобщи, че поради отделеното количество е малко евентуално да става въпрос за случай.

Зеленото леке е било видяно за пръв път от жителите на града покрай моста Риалто в неделя сутринта локално време и е нараствало постепенно денем.

Снимки демонстрират гондоли, водни таксита и рейсове, които се движат през изумрудено зелената вода.

Губернаторът на област Венето Лука Зайа съобщи, че управляващите са поискали от полицията да организира следствие, с цел да откри кой е виновен, до момента в който органите по запазване на околната среда също ревизират водата.


Нито една група не е поела отговорност за действието и локалната полиция проверява редица версии, в това число еко-активисти, съобщи представител на венецианската полиция пред CNN.

По-късно тази седмица се чакат резултати от спомагателни проби, които биха могли да оказват помощ за установяване на точното количество на веществото във водата.

Това не е първият път, в който Гранд канал на Венеция трансформира цвета си.

През 1968 година аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру оцветява водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило, наречено флуоресцеин, по време на годишното Венецианско биенале. Този ход е имал за цел да притегли вниманието към екологичните проблеми и връзката сред природата и цивилизацията./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР