Мистериозното изпадане на Делян Пеевски от листите на ДПС е

...
Мистериозното изпадане на Делян Пеевски от листите на ДПС е
Коментари Харесай

Сараите остават, дори и Пеевски да го няма

Мистериозното изпадане на Делян Пеевски от листите на Движение за права и свободи е най-голямата изненада на идните избори. Бизнесменът прекара в Народното събрание последните 11 години и за това време се трансформира в една от най-влиятелните политически фигури в страната. Мястото му измежду депутатските редици на придвижването изглеждаше изцяло подсигурено и отсега нататък. И в този момент внезапно изчезна – без предизвестие и без пояснение.

В предишното разделите на Движение за права и свободи с значими за партията хора постоянно са протичали бурно. За последното десетилетие придвижването са разцепи на два пъти. Най-напред през 2011 година със скандал го напусна Касим Дал – един от неговите създатели и дълготраен заместител на Ахмед Доган. Година по-късно той основа Народна партия “Свобода и достолепие ”, която даже влезе във властта посредством Реформаторския блок – един от сътрудниците на ГЕРБ в кабинета “Борисов 2 ”. Вторият случай – в края на 2015 година Лютви Местан, който беше определен персонално от Доган за лидер на Движение за права и свободи, беше пропъден с такава гняв, че потърси леговище в турското посолство в София. Няколко месеца по-късно Местан учреди партия ДОСТ с мощната поддръжка на Анкара и за известно време заплашваше съществено политическите позиции на Движение за права и свободи в страната.

Тези случаи демонстрират, че

 

споровете по върховете на придвижването нормално минават с тежки земетресения.

 

Сега обаче царува цялостна тишина и успокоение. А това подсказва, че повода за отсъствието на Пеевски измежду претендентите за депутати надали е свада сред него и владетеля на сараите. Всъщност значителният въпрос в тази ситуация не е какво става с Пеевски. И без това индикации, че той губи въздействието си, към този момент няма. Важното е какво ще се промени в Движение за права и свободи, когато могъщият предприемач липсва в парламентарната му група. Отговорът е: нищо кой знае какво.

Всичко, което Пеевски е осигурявал на придвижването до момента – медийна поддръжка, въздействие в кръговете на правосъдната власт, присъединяване в бизнеса – той ще дава и отсега нататък, в случай че остане член на партията. Няма забележима причина да се случи противоположното. Също по този начин, всичко това, което самият Пеевски получаваше от Движение за права и свободи – политическа поддръжка, кадруване в държавните органи, достъп до законодателния развой, той ще взима и в бъдеще. Никой и думичка не е издумал, която да подсказва, че това ще се промени.

Всъщност цялата система, построена от Движение за права и свободи – това, което някои опозиционни политици назовават “сарайския модел ”, остава непокътната. Вярно, Пеевски ще изгуби депутатския си имунитет. Е, какво от това? Едва ли е останал човек в тази страна, който да има вяра (и да се надява), че прокуратурата ще тръгне против него. Няма да може персонално да законодателства. Какво значение има? Пеевски вкара едвам 4 законопроекта в 44-то Народно заседание. А хората, които му бяха съвносители – Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева – още веднъж ще бъдат депутати. Няма причина да му откажат услугите си, в случай че са му нужни.

Появиха се мнения, че отдръпването на Пеевски евентуално е обвързвано с опитите на придвижването да пооправи предизборно имиджа си. Ако него го няма, откакто името му беше един от фокусите на миналогодишните антиправителствени митинги, това ще направи Движение за права и свободи по-приемлив политически състезател, разсъждават някои.

 

Не, няма да се получи.

 

Уличните безредици през 2020 година бяха предизвикани от две събития, съвпаднали във времето – нахлуването на прокуратурата в президентството и конфликтите при крайморския сарай на Доган на Росенец. В дъното на всичко протестиращите видяха скрития съюз сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. Движение за права и свободи обаче е Доган, не е Пеевски. А къде е Доган в този момент? Ами, продължава безметежно да отдъхва в сараите – боянски или приморски, и да се любува на “кефлийското въодушевление ”, в което го вкарва култът към личността му, насаден в придвижването. За каква смяна можем да приказваме?

Движение за права и свободи няма да се промени от това, че Пеевски ще остане отвън Народното събрание. Сараите ще продължат да се издигат и да хвърлят мръсната си сянка върху така и така неприятната известност на партията. Начинът, по който хората гледат на Движение за права и свободи може (евентуално) да се промени, в случай че Доган и Пеевски публично го изоставен. Съмнително е, че Пеевски ще го направи – в България бизнесът прекалено много зависи от политиката. А без Доган Движение за права и свободи надали ще знае какво съставлява – толкоз доста тази партия е обвързана с неговата персона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР