Мисля, че думата сглобка стана популярна, защото много точно описва

...
Мисля, че думата сглобка стана популярна, защото много точно описва
Коментари Харесай

Бориславова и Сачева в спор по Панорама. Вигенин: Чудя се какво правя тук! Нищо важно не се чу

" Мисля, че думата " сглобка " стана известна, тъй като доста тъкмо разказва обстановката. Ние с ГЕРБ и Съюз на демократичните сили няма да станем едно цяло, тъй като имаме друго схващане за задачата на политиката и правилата, които изповядва. За нас когато се даде дума, би трябвало да се съблюдава, а не мнението да се сменя от сутринта до вечерта ".

 

Това сподели в отговор на въпрос в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия Лена Бориславова от " Продължаваме промяната "  

 

Тя разяснява провалената ротация на държавното управление: " Първоначалната сделка беше да се ротират единствено Габриел и Денков. След това в оповестения кабинет на госпожа Габриел имената в най-малко шест министерства бяха заменени, без това да бъде в съгласие с нас. Затова ние казахме, че би трябвало да се върнем на масата на договарянията и да създадем кабинет, тъй като единственият губещ от протичащото се е българският народ ".

 

Попитана дали по време на договарянията за ротацията на кабинета съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков е водил диалози със съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски, Лена Бориславова уточни: " Трябва да се знае, че в доста огромна част от случаите решенията на господин Борисов не се вземат от него персонално, а от господин Делян Пеевски. В този смисъл тогава, когато в хода на договарянията имаше гледище от ГЕРБ за включване на текст, осигуряващ квота в интерес на Движение за права и свободи при избора на регулаторите, господин Кирил Петков направи разумната стъпка, че в случай че желаеме тази квота да не се случи и да не е в текста на съглашението, с цел да могат ГЕРБ да се съгласят, господин Петков беседва с господин Пеевски ".

 

" Да ми говорите, че господин Борисов не взима решения е неуместно да ми го казвате. Аз виждам връзката сред Петков и Пеевски. Те споделиха, че 2/3 болшинство можем да търсим конституционно болшинство. Бихте ли търсили поддръжка с " Възраждане ". Ние не можем да търсим поддръжка от Българска социалистическа партия. Накрая текстът, който Петков е дал на господин Пеевски е този, който е осъществен ", поряза я Сачева, която също беше в студиото на " Панорама ". 

 

Сигурно е, че министър председател на служебното държавно управление ще бъде определен. Конституционните промени не водят до безпорядък. Президентът би трябвало да направи избор, разяснява тя.

 

Дали ще успеем да осъществяваме промените, които българските жители чакат от 20 години, зависи от относителната ни тежест в Народното събрание, тъй като останалите участници схващат единствено от това – от мощ, и те го демонстрираха по време на договарянията. ГЕРБ и Движение за права и свободи го демонстрираха и когато саботираха работата на комисията за Нотариуса, акцентира Бориславова.

 

Ако зависеше от нас, до избори нямаше да се стигне. Сега на масата има ясни задължения. Трябва да поемем ясна отговорност и да се работи за това нещо, сподели още Лена Бориславова.

 

Преди 9 месеца се говореше да се ротират единствено господин Денков и госпожа Габриел. В един миг се появяват имена на министри. Минахме през договарянията и видяхме, че не се реализира единодушие. Бяхме упрекнати от наши симпатизанти, че би трябвало да се върнем на масата и да създадем кабинет, тъй като единственият губещ е българския народ ", сподели тя. 

 

Бориславова бе запитана за какво чак в този момент се вади тематиката с " Турски поток ". 

" Разкритията са от няколко години и Политическа партия се появи на политическата сцена с 47-ото Народно събрание и още тогава кабинетът " Петков ", от който бях аз, наложи всестранна инспекция за построяването на " Турски поток ". Имаше отчет от всички ведомства, които са били ангажирани с построяването му. Продължихме да настояваме за промени, с цел да може да има последствия ", разкри тя, започвайки да приказва за квоти. 

 

Лена Бориславова бе уверена, че ще има министър председател за служебно държавно управление и съгласно нея острата реакция на Радев е това, че би трябвало да избере сред хората на ГЕРБ, а от другата страна стои човек на Политическа партия. 

" Имало единствено двама, които са свързани с ГЕРБ. Имаме една госпожа Кожарева, която доста комфортно се намеси с цел да смъкна някогашния ръководител на Сметната палата, да забрани неговия достъп до там. Имаме един господин Миленков, който когато КТБ банкрутира беше на виновната позиция във Фонда за гарантиране на влоговете в страната.

Г-н Миленков беше главно настоящо лице тази банка да не бъде със заменено управление. Извод има и дали е 9 към 1, 5 на 5, обрисува различен проблем - години наред в тези регулаторни органи са слагани лица, които са политически обвързани ", сподели Бориславова. 

Водещият й напомни, че Андрей Гюров е бил част от Политическа партия, което го прави политически привързан. 

" Извинете, може ли да влезете в политиката с ваши хрумвания? Да не вземате промените на Демократична България, обществената политика на Българска социалистическа партия и концепциите на ГЕРБ ", попита я Сачева. 

 

" Политическа партия е центристка партия и има леви и десни политики. Съжалявам, г-жо Сачева, че това не ви харесва ", отвърна остро Бориславова.  

" Не ми харесва, че имате единствено опаковка ", сподели някогашната министърка на обществената политика.  

 

" Може да се види по какъв начин се работи в Народно събрание. Ще имаме ли антикорупционна комисия ", попита Лена Бориславова. 

 

" Тези правила трябваше да бъдат съгласувани с Европейска комисия ", сподели Сачева. 

" Съгласувани са ", увери я Лена Бориславова. 

 

" И ги внесохте от свое име ", разкри Сачева.  

Защото в случай че зависи от ГЕРБ няма да бъдат импортирани. Когато ГЕРБ поема задължения не се стига до тяхното, осъществяване, сподели Бориславова. 

 

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия също бе в студиото на " Панорама " по време на острия спор. Той не скри възмущението си от разногласието сред двете дами. 

" Аз дори се чудя какво върша тука. Нищо значимо за България не се сподели тука. Идвам с готовност, обаче като дойда тука и се приказват непотребни за хората неща. Колкото и да се обяснявате кой е отговорен и е сгафил - заедно съгрешихте и заедно непотребни станахте. България отива на избори и ще се опитаме да ви дадем опция ", изясни Вигенин. 

 

" Когато крадеш една политика, както сподели госпожа Сачева, ти не я разбираш. Това е политика на парче, раздавана тук и там. Да ви кажа почтено - най-малко в Народно събрание има повече обещания, в сравнение с действително осъществени неща.

МФ е отказало да финансира обзавеждането на лечебните заведения в Ямбол. Асен Василев персонално даде обещание. Сега МФ споделя, че не е заложено в бюджета и пари няма ", разкри той. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР