Мислех, че Дийн е легенда, но сгреших – той е

...
Мислех, че Дийн е легенда, но сгреших – той е
Коментари Харесай

Мечтай така, сякаш ще живееш вечно, живей така, все едно ще умреш днес, Джеймс Дийн

" Мислех, че Дийн е легенда, само че сгреших – той е вяра. " Така един публицист разказва отношението към Джеймс Дийн в наши дни, шест десетилетия след гибелта на артиста.

Каква е тайната в действителност? Джеймс Дийн умира на 24-годишна възраст, без да остави значимо кино завещание, прочут най-много с фамозната фраза " Мечтай по този начин, като че ли ще живееш постоянно, живей по този начин, все едно ще умреш през днешния ден ". Изглежда, това е задоволително Дийн и до през днешния ден непроменяемо да участва във всички ранглисти за най-влиятелни персони на XX век или най-големите кинозвезди на всички времена.

Джеймс Дийн е роден през 1931 година и майка му още през цялото време възлагала огромни очаквания на сина си. На три годинки го записала в театрална школа, където собственичката била очарована от него. Малкият Джеймс обаче нямал шанс, майка му умряла от рак, когато бил едвам деветгодишен. Отгледали го вуйна му и чичо му. Почти всички негови биографи по-късно показват точно тези обстоятелства от живота на артиста като основни за неговата свръхемоционалност, ненормалност и податливост към саморазрушение. Онова, с което Джеймс Дийн останал в историята, не били неговите филми – в действителност той има основни функции единствено в три кино лентата, и трите излезли на екран в годината на гибелта му – " На изток от парадайса ", " Бунтовник без идея " и " Гигант ". Причината надали е и в персоналния му живот, въпреки че Дийн въобще не криел своята хомосексуалност. Той даже декларирал за това пред военните, с цел да го освободят от армията – по това време хомосексуализмът се приемал за психическо заболяване. Но това не било изключение, нито нещо нечувано в Холивуд. Красотата му също не е невиждана - въпреки че се знаело, че Дийн, сходно на Мерилин Монро, наподобява по-добре на фотоси и на екрана, в сравнение с в живота.

Времето запазило облика на Джеймс Дийн като олицетворение на бунтаря, на индивида, който живее на ръба – сензитивен и разтревожен, постоянно отвън рамките на общоприетото. Едва ли някой от нас е гледал филмите му, само че всички познаваме фотосите и портретите му. Дънки, бяла тениска и кожено яке били неговата " униформа ", останала на мода и до през днешния ден. Винаги с цигара в уста, нехаен, той приличал на " неоправено легло " по думите на Хъмфри Богарт. Впрочем, както последният, по този начин и Марлон Брандо, по никакъв начин не обичали младия си сътрудник, който без изпитание ги изместил от новините и от сърцата на девойките.

Джеймс Дийн умрял при злополука с обичаното си Порше през 1954 година Легендата споделя, че колата била прокълната и всички, които по-късно са имали нещо общо даже с късчета от нея, също били сполетявани от несгоди. Загадката за живота и гибелта на Джеймс Дийн е жива и до през днешния ден, а последният биографичен филм за него е дело на популярния Антон Корбийн с присъединяване на Робърт Патинсън.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР