Мисията за съставяне на кабинет от новия парламент изглежда почти

...
Мисията за съставяне на кабинет от новия парламент изглежда почти
Коментари Харесай

Два ялови сценария за кабинет и Стефан Янев като последен жо...

Мисията за сформиране на кабинет от новия парламент наподобява съвсем обречена още преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат на спечелилите от ГЕРБ-СДС.  

Вече стана ясно, че поднесената оферта на Бойко Борисов към всички останали партии за " държавно управление на спасението " удари на камък. От " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия въобще отхвърлиха да беседват с подбраните от някогашния министър председател за емисари Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Политическа партия издевателски оповестиха, че нямат срещу ГЕРБ да си създадат кабинет с Движение за права и свободи и " Възраждане " (общо 130 депутати) и дадоха обещание даже да поддържат повдигането на заплати и пенсии, както и значими закони. Съботният пленум на Българска социалистическа партия също удостовери, че левицата няма да отиде на диалози с контактната група, препоръчана от Борисов. 
Резкият отвод изнерви ГЕРБ и броени дни след благите думи на водача им хората му демонстрираха зъби    
" Продължаваме промяната " обра българските жители с 3 милиарда лева от единия лев от горивата, 1 милиарда лева от договорката с външния дълг, тъй като страната тегли дълг на 5%, а не на 2%. 1 милиарда лева от газа, имаме фактурите на медиаторите ", заяви Делян Добрев в отговор на обвиняванията на Кирил Петков за пазаруване на гласове от ГЕРБ и Движение за права и свободи по време на изборите.  " С тези хора не би трябвало да се влиза в коалиция, те би трябвало да бъдат разследвани от способените органи ", добави той. 

" Политическа партия в никакъв случай действително не са били в сметките на ГЕРБ за сформиране на проевропейско и антикризисно държавно управление. Те газиха закони 8 месеца и би трябвало да бъдат сложени в политическата лудница, с цел да не създадат цялата политика лудница. Има значително шансове да се сформира държавно управление. Такова с тях не може да има ", наля масло в огъня и другото острие на ГЕРБ Тома Биков.

Склонност да договарят към този момент показват единствено Движение за права и свободи и " Български напредък ", само че от партията на Борисов към този момент демонстрираха, че се тормозят от очевидна прегръдка с Движението. В околните дни ще стане ясно дали все пак 
ГЕРБ ще предложи някакъв вид на експертен кабинет, който действително може да мине като държавно управление на малцинството.
Втори контрасценарий за кабинет ненадейно извадиха от националното управление на  ДСБ, което е част от обединението Демократична България. 

Хората на Атанас Атанасов оферират на ГЕРБ да направи " национално виновен жест ", като върне несбъднат първия мандат и поддържа кабинет с втория мандат на Политическа партия. 

Съмнително е обаче дали на Промяната ще им хареса концепцията за сходна поддръжка, въпреки че по мнението на Асен Василев партията му ще опита да осъществя шанса си за държавно управление. Още занапред политолози тръбят, че единственият действителен вид да се избегнат нови предварителни избори е президентът да връчи третия мандат на Стефан Янев. Тогава може да се образува надпартиен кабинет, който да получи нужната поддръжка от отнасящите се с злост един към друга два лагера - на някогашните съдружници Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, от една страна, а от друга - ГЕРБ и Движение за права и свободи. За " Възраждане " е ясно, че ще бъдат контра на всички до дупка.

Този вид обаче е мощно под въпрос поради не изключително радушните връзки сред Румен Радев и Стефан Янев, откакто той потегли да прави своя партия. Ако президентът съблюдава традицията и още веднъж връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, това дефинитивно ще постави кръст на всички хипотези за постоянен кабинет. С риска българите напълно да намразят родните политици, които ги вкараха в призрачен сериал от изключителни избори до дупка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР