Мисията на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова от фондация “Децата

...
Мисията на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова от фондация “Децата
Коментари Харесай

Финалисти в ПРОМЯНАТА: Фондация „Децата и града“

Мисията на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова от фондация “Децата и града ” е да основат пълноценна учебна среда за децата и младежите в България, която да учи на отговорност и да възпитава положителна просвета у тях. Фондацията започва работата си от учебните тоалетни, които са обвързани с главните потребности на децата, възпитанието на верни хигиенични привички и непорочност, както и с тяхното здраве.

Деница е урбанист, а Ивелина - проектант. След завършването на висшето си обучение двете се завръщат в България и се занимават с проблеми по подобряването на градската среда на локално равнище.През 2020 година двете печелят гражданския конкурс “София избира ”, иницииран от Столична Община, с плана си “София избира децата ”, обвързван с осъвременяването на учебните тоалетни. Убедени са, че такова осъвременяване би трябвало да стартира в доста пространства в учебните заведения, защото това е мястото в града, където децата и младежите в България прекарват най-голяма част от деня си.

Същевременно с това учебната среда не съумява образно да покаже на децата за какво е значимо те да бъдат виновни към нея и не съставлява пълноценно пространство за тяхното развиване. Фондацията има за цел да създаде модел за систематична интервенция в учебните здания по метод, по който пространствата да се трансфорат в същински пълноценни за децата. Това могат да бъдат учебни дворове, физкултурни салони, столови, класни стаи, профилирани кабинети и други

ПРОМЯНАТА, която желаят да реализират:

 yes   Деница и Ивелина оказват помощ на децата и младежите в България като осъвременяват и вършат пълноценни учебните пространства , стартирайки от остарелите учебни тоалетни. Училищата ще могат да аплайват за целевото финансиране на конкурсен принцип при ясно комуникирани критерии – по този метод се прави оценка осъзнатостта за казуса и готовността за дейности от страна на претендентите.

 yes   Фондацията работи с специалисти и осъвременяването се прави по архитектурен план , с цел да могат да се премислят размерите, разпределенията, поддръжката и естетиката. Проектите би трябвало да дават отговор на критерии, свързани и с околната среда - усъвършенствано потребление на естествените запаси и учебните консумативи. Ключова роля играе и работата с локалната общественост в посока присъединяване, образование и запазване в дълготраен проект.

 yes   В актуалната стратегия (София избира децата), Деница и Ивелина работят с 29 учебни заведения в София, в които учат 21 800 възпитаници , като във всички планове се изисква основаването на налични тоалетни за деца с лимитирана пъргавина. Във всяко учебно заведение решението кои санитарни пространства ще се осъвременяват, е на база потребността и техническата специфичност, само че поради ограничавания запас и уязвимите групи, дават превес на санитарните пространства за най-малките възпитаници в съществена степен.

Всеки желаещ  може да се запознае с концепциите на петимата социални предприемачи и  да гласува единствено един път за един от финалистите до 23:59 часа на 2 декември, като даде своя глас за един от тях на  .

 enlightened ПРОМЯНАТА  е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп влага над 190 000 лева в самодейността всяка година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР