Мисията, която очакваме с голямо нетърпение през тази година, е

...
Мисията, която очакваме с голямо нетърпение през тази година, е
Коментари Харесай

Снимките от Плутон ще сe публикуват в реално време!

Мисията, която чакаме с огромно неспокойствие през тази година, е “Ню Хърайзънс ”. На 15 януари тя към този момент стартира ранните наблюдения на планетата-джудже Плутон. А огромното събитие ще е през месец юли, когато автоматизираната станция ще прелети на доста близко разстояние от повърхността й.

Винаги когато има такава известна задача, поражда въпросът по какъв начин ще бъдат споделяни фотосите с публиката. Радвам се да ви кажа, че е взето решение (източник: Емили Лакдауола, която е на среща с научния екип) фотосите от камерата LORRI ще бъдат оповестени в Web съвсем в действително време, най-късно до 24 часа от приемането им на Земята. Снимките ще се разгласяват в JPEG формат. Заснемането ще стартира през месец април.

Така задача “Ню Хърайзънс ” ще последва традицията на редица задачи на НАСА, при които целият разполагаем снимков материал се разгласява неотложно. Такива задачи са тези на марсоходите “Опортюнити ” и “Кюриосити ”, на автоматизираната станция “Касини ”, която обикаля към Сатурн, на “Феникс ” (полярната задача на НАСА, която работеше през 2008 година), на доста от задачите до метеорити и комети и т.н…

Разбира се, не всички задачи следват сходна процедура – изключително тези, които не се управляват от НАСА или тези, които се управляват от НАСА, само че камерата им е издигната в непозната страна (като “Доун ”, която има немска камера и скоро ще посети Церера – фотоси от предходния обект Веста в действително време съвсем нямаше).

Проблемът е изключително тежък за Европейската галактическа организация и е обвързван с метода, по който организацията координира задачите. ЕКА сплотява галактическите организации на доста страни и въпреки че има централизирано управление, то не може да задължи екипа на дадена камера (която е издигната в избрана страна с избрани средства на данъкоплатци) да си разгласява фотосите в действително време.

Така предходната година, когато “Розета ” влезе в орбита към кометата Чурюмов-Герасименко, екипът на основната научна камера “Озирис ” не пожела да разгласява фотосите си. Хората бяха доста ядосани, изключително като се има поради на каква огромна известност се радваше тази задача. След голям брой недоволства управлението на “Розета ” реши да разгласява всекидневно фотоси от навигационните камери, които не се вършат с научна цел и са изцяло под контрола на организацията. Така през днешния ден разполагаме с настоящи фотоси от задачата.

Но екипът на най-мощната камера “Озирис ” продължава да не разгласява данните си. Проблемът към този момент е стигнал и до шефа на ЕКА, Жан-Жак Дорден, който показа пред BBC News () че даже той се е опитвал да получи данните от “Розета ” и не съумял. Той изрази мнение, че Европейската галактическа организация (ЕКА) би трябвало да откри нов метод да обнародва фотосите, направени от научните камери, с цел да могат да са удовлетворени хората.

Следващата огромна задача на Европейската галактическа организация е “ЕкзоМарс ”, при която орбитален уред ще се насочи към Марс следващата година, а през 2019 година на планетата ще кацне марсоход. Ръководител на камерите на марсохода е проф. Андрю Коутес.

Той към този момент удостовери, че още занапред се разисква политиката на публикуването на фотоси и доколкото зависи от него ще е “отворен доколкото може ”. Призна обаче, че има “лимити ” и че би трябвало да се отчетат интелектуалните вложения.

Най-вероятно това значи да не се надяваме да получаваме фотоси в действително време от европейския марсоход, както сме привикнали с “Опортюнити ” и “Кюриосити ”. И въпреки всичко се надявам да се стигне в действителност до рационален консенсус.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР