Настъпва горещото време и трябва да сме сигурни, че поддържаме

...
Настъпва горещото време и трябва да сме сигурни, че поддържаме
Коментари Харесай

Защо не е добра идея да спиш гола в жегите?

Настъпва горещото време и би трябвало да сме сигурни, че поддържаме положителни равнища на телесна температура, даже когато спим. И до момента в който работата от шезлонг в градината и отпиването на халба в локалната бирария са вероятни и приятни, заспиването в горещо време не е толкоз занимателно.

Всъщност заспиването по време на гореща вълна е извънредно. Повечето жилища са оборудвани с климатик.  Липсата на климатик може да затрудни приемането на първокласен сън, защото се въртиш цяла нощ, вдигаш ръже над завивката и обезверено се опитваш да избегнеш лепкавия човек до теб, в случай че споделяте легло.

 сън жена iStock

И по този начин, какво в действителност можете да извършите, с цел да си помогнете? Вероятно сте опитвали да отворите необятно прозорците, да преминете към по-леки чаршафи или да спите голи в опит да получите малко комфорт през горещите нощи, само че в действителност специалистите по съня в действителност не предлагат да вършиме последното.

Защо не би трябвало да спите голи, когато е горещо?

„ Може да е изкушаващо да спите без облекла, с цел да се охладите, само че това може да утежни съня ви “, споделя Джулиус Патрик, водещ физиолог на съня в болничното заведение Cromwell на Bupa. „ Когато спите гол, потта в действителност се събира по тялото и по-късно остава там “, прибавя той. Какво би трябвало да носите, с цел да спите по време на гореща вълна?

 

 сън жена iStock

Патрик предлага да носите „ леко спално долни дрехи “ през по-топлите нощи.

„ Ако носите леки облекла за сън, те попиват цялата ви пот, което може да ви охлади “, споделя той. Така че, до момента в който слагането на пласт може да се почувства като последното нещо, което желаете да извършите, когато безусловно пулсирате от топлота, наподобява, че ще бъде за по-голямо положително. Освен това, както ни припомня Патрик: „ Колкото и горещо да е, когато се унасяте, не забравяйте, че телесната ви температура ще спадне през нощта. “ Как другояче можете да поддържате спалнята си хладна през лятото?

Ключът към положителния сън по време на гореща вълна е да поддържате стаята си допустимо най-хладна. Патрик предлага да пандизите завесите или щорите в спалнята си през целия ден, с цел да предпазите слънцето.

„ Ако вътре е по-топло, в сравнение с на открито, можете също по този начин да отворите всички прозорци, преди да си легнете, с цел да създадете ветрец, преди да наведете главата си. Това би трябвало да намали леко температурата в стаята, с цел да улесните заспиването “, той допуска. Изхвърлянето на завивката ще ви помогне ли да спите по-добре?

 сън жена iStock

Патрик поучава да намалите спалното долни дрехи, когато е горещо – никой не се нуждае от покривка от 10 кг., когато температурите се повишават – само че не предлага да се откажете от нея изцяло. „ Дръжте завивките на разположение “, споделя физиологът на съня. „ Тънките памучни чаршафи ще всмукват потта. “ За добър нощен сън Патрик предлага също да вземете душ към половин час преди лягане.

„ Бързото изплакване преди лягане може да ви помогне да се охладите и не е наложително да е леден душ. Някои хора считат, че парещ душ или вана може да помогне, защото това понижава главната телесна температура, спомагайки за по-бърз и бездънен сън, “, споделя Патрик.

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР