Екип на ООН в Нагорни Карабах, първи от 30 години, след като етническите арменци бягат

...
Мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах по време на
Коментари Харесай

Мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах по време на масово изселване на етнически арменци от региона, след като Азербайджан си върна отцепилия се анклав миналата година месец.

Говорител на азербайджанското президентство каза, че мисията на ООН е пристигнала в региона в неделя сутринта, главно за оценка на хуманитарните нужди.

Продължете да четете

списък от 3 елементаПовече от 80 процента от етническите арменци бягат от Нагорни КарабахООН ще изпрати мисия в Нагорни Карабах за първи път от почти 30 годиниКакво крие бъдещето за Нагорни Карабах?край на списъка

Мисията, ръководена от висш служител на ООН за помощ, е първият достъп на глобалната организация до региона от около 30 години.

Армения поиска от Международния съд (МС) да нареди на Азербайджан да изтегли всичките си войски от цивилните обекти в Нагорни Карабах и да даде достъп на ООН.

През февруари Международният съд нареди на Азербайджан да осигури свободно движение през зона, известна като Лачинския коридор, водещ към и от региона.

Световната здравна организация в неделя съобщи, че над 100 000 етнически арменци от Нагорни Карабах са пътували до съседна Армения.

Арменските сепаратисти, които контролираха региона в продължение на три десетилетия, се съгласиха да се разоръжат, да разпуснат правителството си и да се интегрират отново с Баку след еднодневна азербайджанска офанзива миналата седмица.

„Призрачен град без душа“

Краят на сепаратистките опити на Карабах нанесе тежък удар върху вековната мечта на арменците да обединят отново това, което те казват, че са техни земи на предците, разделени между регионалните сили от Средновековието.

Почти всички от около 120 000 жители на Карабах избягаха от територията през следващите дни, предизвиквайки бежанска криза.

Репортаж от града в Нагорни Карабах, който арменците наричат ​​Степанакерт, а азербайджанците Ханкенди, Осама Бин Джавайд от Al Jazeera каза, че десетки хиляди хора са напуснали района през последните няколко дни в нещо, което може да се опише само като „масово изселване”.

„Тук, в центъра на града, ако замълча, няма да можете да чуете нищо“, каза той. „Няма абсолютно никой, който да е останал тук, освен някои хора с увреждания и възрастни хора.“

„Призрачен град без душа“, каза Джавайд, описвайки всичко, което е останало след него.

Азербайджанското президентство каза, че миграционната служба на Баку е започнала да работи в града, за да регистрира арменски жители, за да осигури тяхната „устойчива реинтеграция … в азербайджанското общество“, като им обеща „покровителството на азербайджанската държава“.< /p>

Назели Багдасарян, говорител на арменския премиер, каза, че „100 490 принудително разселени лица са пристигнали в Армения“ до неделя сутринта.


Ереван обвини Баку в „етническо прочистване“ – обвинение, което Баку отхвърли.

Армения, страна с население от 2,8 милиона, е изправена пред голямо предизвикателство да посрещне внезапния приток на бежанци.

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в петък обяви спешен призив за 20 милиона швейцарски франка (22 милиона долара) за подпомагане на бягащите.

Междувременно Азербайджан провежда преговори за „реинтеграция“ със сепаратистки лидери, като същевременно задържа високопоставени фигури от своето бивше правителство и военно командване.

Главният прокурор на Азербайджан Камран Алиев каза, че са започнати наказателни разследвания за военни престъпления, извършени от 300 сепаратистки служители.

„Призовавам тези лица да се предадат доброволно“, каза той пред журналисти в неделя.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян ще се срещнат в четвъртък в испанския град Гранада за преговори с посредничеството на Запада, насочени към прекратяване на тяхната историческа вражда.

С отношенията на двете страни, отровени от етническа омраза, произтичаща от три войни за толкова десетилетия, няколко кръга от преговори с посредничеството на Брюксел и Вашингтон досега не успяха да доведат до пробив.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР