Мишел Платини може и да си е мислил преди 9

...
Мишел Платини може и да си е мислил преди 9
Коментари Харесай

Евро 2020 оголи различията на Стария континент

Мишел Платини може и да си е мислил преди 9 години, че разпиляването на европейския шампионат в няколко страни ще сближи оптимално почитателите и повече от тях ще почувстват неговата магия. Но на процедура един от резултатите е, че футболът попи другите политически настроения в страните от Стария континент. Съответно разликите породиха проблеми. На Запад те бяха свързани съc отбраната на правата на малцинствата. На Изток проби популизмът.

Във фокус се трансфораха пристрастеностите към мача сред Унгария и Германия в Мюнхен. Поводът даже не беше чисто политически. А обвързван с начинания, които пазят човешки права и независимост на държанието, като правото на полова ориентировка, или придвижването Black Lives Matter. Появи се следващото разделяне сред обособените страни, подбудено от другия групов нрав. Достатъчно беше да бъдат наранени национални специфики. Като в тази ситуация с Унгария, поради която УЕФА забрани оцветяването на " Алианц Арена " в цветовете на дъгата с претекста, че опонира на закон в страната.
В последна сметка, всеки отбрани своята позиция. Германският министър на външните работи Хайко Маас порица възбраната на УЕФА. Кметът на Мюнхен Дитер Райтер разреши самодейността да се прояви отвън стадиона. Мануел Нойер я поддържа на терена с разноцветна капитанска лента. Унгарският министър председател Виктор Орбан - този бивш антикомунист и оксфордски ученик, демонстративно не участва на мача, само че пък унгарският тим отпадна и повече няма да основава проблеми.
Подобни са разликите към подвиването на коляно, в символ на съпричастност към живота на тъмнокожите. В Европа този проблем не е като в Съединени американски щати, а и УЕФА не може да задължи никого да я поддържа. (Нищо, че от Нион показват нулева приемливост към расизма, която и ние в България усетихме след мача с Англия преди две години.) Така да вземем за пример, хърватите нямат никакво желание да коленичат. Да не приказваме за унгарците, които освиркаха ирландците в сходна обстановка в контрола преди шампионата. Шотландците прецизираха, че сходно държание не води до забележителна смяна на обстановката.
На Изток културните шокове, подбудени от футбола, бяха други. В Русия, където спортът е витално значим за поддържане на националната горделивост, изживяха мъчително слабата игра на Сборная. И какво, какво… Възобновиха старите разногласия за лимита върху броя на задграничните футболисти. Накърнената чест проби и в политическите диспути. Лидерът на партията Руски комунисти Сергей Малинкович прикани селекционерът Станислав Черчесов да бъде извикан в Кремъл и да му бъдат отнети държавните оценки. Плюс смирение и наказване, естествено. Дразнещ за руснаците беше и фактът, че украинският отбор имаше шанса да продължи напред и то с актив от 3 точки, колкото имат и те. Трудно е да се чака, че в Русия ще поддържат съседите си в идния осминафинал с Швеция.
В резултат се оказа, че разширената география на Евро 2020 няма по какъв начин да сближи оптимално почитателите. Глобалистката концепция на Платини не се трансформира в общ футболен празник, който да бъде изживян еднообразно от всички. Нищо, че европейското състезание се организира в 11 разнообразни страни и футболният туризъм бележи следпандемичен взрив. 
Европа, за положително или неприятно, продължава да е пъстър континент.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР