Миньори и енергетици от ТЕЦ “Бобов дол, “Топлофикация Перник и

...
Миньори и енергетици от ТЕЦ “Бобов дол, “Топлофикация Перник и
Коментари Харесай

Миньори и енергетици на протест: Единствената алтернатива, която виждаме в плана, е Терминал 2

Миньори и енергетици от Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”, “Топлофикация Перник ” и рудниците в 2-те обитаеми места излязоха на сигнален митинг през днешния ден, солидарно с сътрудниците си от Комплекс “Марица Изток ”.


Закриването на базови мощности е народен проблем. Застрашават се енергийната и националната сигурност. Застрашават се хиляди работни места и всичко това без конкуренция.


Повод за митингите на 3-те района станаха 2-рите териториални проекти за обективен преход, които съгласно всички нито обезпечават преход, нито са обективни. Възражение, против записаното в тях има и локалната власт в трите района.


Българското държавно управление има опция и механизми, с които да предоговаря и отстоява националните си благосъстояния и самостоятелната си енергетика. Нещо повече – длъжни са да защитят хората. Енергетици и миньори са безапелационни, че няма да стоят безучастно, а някой различен да взема решение ориста и бъдещето им. Те ще изпратят на държавното управление обща декларация за югозападен въглищен район.


Едно е ясно. Докато не се обезпечи опция, базовите мощности би трябвало да работят, с цел да подсигуряват енергийния баланс, работните места и сигурността на енергийната система. Нито от фиктивен извор в Кюстендил термална сила има по какъв начин да се създава, нито преквалификация за изчезващата шивашка промишленост е опция за хората. Промените в Териториалните проекти за обективен преход са не просто наложителни, а сериозно наложителни за районите. „ Единствената опция, която в този момент виждаме в проекта, е Терминал 2 “ бяха безапелационни те.

 

Протестна декларация

от енергетиците и миньорите от Югозападния въгледобивен район

ВРЕМЕ Е ДА КАЖЕМ СТИГА!

Ние, енергетиците и миньорите от областите Перник и Кюстендил, синове и дъщери на основателите на българската промишленост и енергетика, наследници на Кракра Пернишки и Войводата Ильо Марков, на опълченеца Никола Корчев и военачалник Тодор Радев, потомците на героите от славните пернишките и рилски пехотни полкове, заявяваме следното:

Българското държавно управление за следващ път се пробва да съобщи българските енергетици и миньори в услуга на непознати ползи.

За следващ път българските национални ползи се оказват не на първо, а на последно място.

За следващ път ориста на десетки хиляди български жители е сложена на карта.

Въпреки решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година,
което дефинира въглищните централи да работят до 2038 година, Правителството предлага скоростното приемане на „ Териториални проекти за обективен преход ”, чиято единствена цел е унищожаването на българската въглищна енергетика. Тези проекти нито са обективни, нито ще обезпечат преход.

 

Вместо преход, те ще обезпечават доход за избрани политико-икономически кръгове.

Това са проекти - изтъкани от полуистини и откровени неистини.
Планове, в които на миньорите се предлага да станат шивачи, а на енергетиците - балнеолози.
Планове, в които съсипването на 27 000 човешки ориси е наречено „ сериозно социално-икономическо влияние ”.

 

Време е да кажем стига! Време да кажем стоп! Време е да кажем „ Не! ”

Ние, миньори и енергетици от Перник и Дупница, Кюстендил и Бобов дол, заставаме рамо до рамо със своите сътрудници от Стара Загора и Маришкия басейн, и споделяме:

 

„ Вашите проекти няма да минат! ”

от енергетиците и миньорите от Югозападния въгледобивен район

Ние настояваме:

1.В сходство с Конституцията на Република България, Правителството да продължи извършва категорично решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в част „ Енергетика ” и опазване в употреба на въглищните централи до 2038 година.

 

2.Да се одобри законово специфична система за ранно пенсиониране /без понижаване на пенсията/на приближаващите до пенсионна възраст на засегнатите от енергийната промяна служащи.

 

3.Да се подсигурява посредством нормативни актове, че заплатите и приходите на енергетици и миньори при възможната им преквалификация и назначението им на нови работни места няма да бъдат по-ниски от в този момент получаваните.

 

4. Да се затварят базови мощности на въглища, единствено когато бъдат изградени заместващи базови мощности на други горива или технологии.

Искаме преход по европейски, а не по „ балкански ”. Искаме сигурност за
страната си и фамилиите си.

Съединени ние сме мощ!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР