Минути след 5 часа московско време (4 часа българско) президентът

...
Минути след 5 часа московско време (4 часа българско) президентът
Коментари Харесай

Путин обяви военна операция в Украйна

Минути след 5 часа московско време (4 часа българско) президентът на Русия Владимир Путин разгласи началото на профилирана военна интервенция в Донбас, Източна Украйна.

В телевизионно послание Путин прикани украинските военни да сложат оръжие и да изоставен зоните на бойните дейности. Той предизвести, че Русия ще отговори уверено на всеки опит за външна интервенция в Украйна.

Преди това водачите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска република публично желаеха военна помощ от Русия. Това заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите на Путин „ задачата на интервенцията е да отбрани хората, които в продължение на 8 години са подлагани на безчинство и геноцид от страна на киевския режим “.

Руският президент разгласи още, че ще се стреми към „ демилитаризация “ и денацификация “ на Украйна и ще изправи пред съда тези, „ които са направили многочислени кървави закононарушения срещу мирните поданици, в това число съветски жители “.

В същото време Путин увери, че няма желание да окупира територията на Украйна. И за следващ път изложи тезата си, че разширението на инфраструктурата на НАТО и военното асимилиране на територията на Украйна е недопустимо за Русия.

Според съветския водач основаният от Съединени американски щати по техен облик и сходство блок е „ империя на лъжата “.

Путин се обърна към украинските военни с думите:

„ Вие сте се клели във честност на украинския народ, а не на антинародната хунта, която ограбва Украйна и издевателства над същия този народ. Не изпълнявайте незаконните ѝ заповеди! Призовавам ви неотложно да сложите оръжие и да се приберете до домовете си “, оповестява БНР.

Путин заплаши, че Русия ще отговори на всеки опит за външна интервенция в Украйна и акцентира, че Русия е подготвена за всякакво развиване на събитията:

„ Който се опита да ни попречи или, още повече, да сътвори опасност за нашата страна и нашия народ би трябвало да знае, че отговорът ще бъде неотложен и ще довее до такива последствия, с каквито в никакъв случай не сте се сблъсквали в историята си “.

На този декор търговията на Московската борса беше прекратена. Преди това акциите на водещите съветски компании се сринаха с сред 10 и 12%, а рублата внезапно поевтиня по отношение на $ и еврото.

По-рано водачите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник изпратиха две обособени писма с съвсем идентично наличие до съветския президент Владимир Путин.

Двамата показват признателност за признаването на Донецката и Луганската национална република и молят да им бъде оказана помощ при „ отблъскването на експанзията на украинските въоръжени сили и формирования ”.

Според Пушилин и Пасечник това ще предотврати жертви измежду мирното население и филантропична злополука. В писмата си те се базират на договорите за дружба и съдействие, които подписаха в понеделник с Путин и в които е планувано оказването на военна помощ.

На съвещанието си във вторник Съветът на федерацията утвърди настояването на президента да употребява въоръжените сили отвън рамките на Русия по отношение на изострянето на обстановката в Донбас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР