Минути преди 18 ч. българско време започна обръщението на украинския

...
Минути преди 18 ч. българско време започна обръщението на украинския
Коментари Харесай

Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН: Руската армия избиваше жени, деца и цели семейства в Буча

Минути преди 18 ч. българско време стартира обръщението на украинския президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който заседава за обстановката в Украйна, съобщи БНР.

Пред Съвета Зеленски описа какво е видял при посещаване в Буча и съобщи, че съветската войска е издирвала и целеустремено е избивала всеки, който служи на Украйна.

" Те разстрелваха и убиваха дами пред домовете им, избиха цели фамилии, възрастни, деца ", съобщи Зеленски в обръщението си към Съвета за сигурност.

" Имаме работа с страна, която трансформира правото си на несъгласие в право на убийства ", съобщи Зеленски за Русия, която е една от 5-те непрекъснати членки на Съвета за сигурност.

Повече от месец не престават военните дейности на територията на Украйна.

Зеленски даде обещание по-рано през днешния ден ревниво да преследва отговорните за военните закононарушения в окупираните от Русия региони на страната.

„ Окупаторите несъмнено ще понесат отговорност за това. Вече вършим всичко, което можем, с цел да идентифицираме всички съветски военни, забъркани в тези закононарушения допустимо най-скоро. Всичко, с цел да ги накажем. Това ще бъде взаимна работа на нашата страна с Европейския съюз и интернационалните институции, в частност с Международния углавен съд. Всички закононарушения на окупаторите са документирани. Осигурена е нужната процесуална база за изправяне пред правораздаването на отговорните съветски военни за всяко осъществено закононарушение. “

Украинският президент твърди, че повече от триста души са били убити и измъчвани в Буча, покрай Киев.

Междувременно украинската прокуратура заяви, че са регистрирани повече от 7000 известия за хипотетични военни закононарушения, осъществени от Русия в Киевска област.

Повечето от жертвите са в град Бородянка, северозападно от украинската столица, сподели основният прокурор Ирина Венедиктова, представена от украинската осведомителна организация УНИАН.

Страните от Европейски Съюз започнаха всеобщо да гонят съветски дипломати в отговор на убийствата на цивилни в Украйна.

Вчера Германия разгласи, че гони 40 съветски дипломати в отговор на убийствата и готви още ограничения дружно със съдружниците си. По-късно Франция също заяви, че е решила да изгони огромен брой съветски дипломатически чиновници, като съгласно Агенция Франс Прес техният брой е 35.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предизвести, че Москва ще реагира сурово на експулсирането на съветски дипломати от западните държавни управления.

Отговорът „ ще е съразмерен и унищожителен за двустранните връзки “, написа в Телеграм Медведев.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко прикани жителите на украинската столица, които са я напуснали след началото на съветската инвазия, да не се завръщат по домовете си най-малко още седмица, защото опасността остава. Той не изключи и ракетен обстрел.

Руските военни елементи се приготвят за огромна офанзива в района на Луганск в източна Украйна, предизвести в Телеграм локалният губернатор Сергий Гайдай, като прикани за всеобща евакуация.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР